skip to Main Content

Martí March: “Volem pal·liar la desconfiança generada durant la legislatura passada”

“Durant la passada legislatura es va crear una enorme desconfiança envers l’administració pública i més concretament contra les seves polítiques educatives. És per això que ara ens acostam als centres, per pal·liar aquesta desconfiança”. Així parlava ahir el conseller d’Educació Martí March davant el claustre de professors de l’IES Porto Cristo, acompanyat del director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antonio Morante; i de la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, a banda de l’inspector de zona, Josep Gomila.

March es referí també a les dificultats passades el darrer curs, el primer en què assumien les tasques de gestió de la Conselleria: “Venim d’un curs passat complicat, i que jo he anomenat l’any que vàrem viure perillosament. La nostra tasca principal va ser estructurar un equip, perquè ens trobàrem la Conselleria desestructurada, per dir-ho suaument”.

El conseller va voler posar en relleu les millores incorporades de cara al curs 2016-2017: “Hem sumat més de 400 professors; hem retornat drets que s’havien perdut la legislatura passada, com ara la paga dels sexennis; hem millorat les infraestructures amb una inversió de 10 milions d’euros, que ens serveixen per construir centres com el de Son Macià; hem abaixat les ràtios; i també hem passat les hores lectives dels professors de 20 a 19”.
March conclogué que si no aconseguim millorar les dades negatives del nostre ensenyament voldrà dir que tots aquests esforços no han estat els adequats”.

Entre les dades negatives a les quals es referí March hi ha el fet que “a les Balears les dades d’escolarització en l’etapa postobligatòria són molt baixes”. També recordà que “per al curs que començam tenim 1.200 alumnes nouvinguts, que és una xifra brutal”.

El conseller d’Educació també tengué una ditada de mel per als professors de l’IES Porto Cristo: “Sou un centre jove, amb una línia de millora de qualitat, arrelat a l’entorn, amb bona fama, que vol créixer cap a l’FP, i aquests són els centres que volem”.

En la mateixa línia s’expressà Antonio Morante: “Sou un centre destacable, perquè heu apostat per l’avaluació entre els mateixos professors i això és clau per a la millora dels resultats educatius. L’evolució en els resultats del vostre centre els darrers quatre o cinc anys és francament positiva”.

Barrull, el director combatiu

Seguidament prengué la paraula el director del centre, Pep Barrull, el qual, després de reconèixer un canvi notable en la gestió per part de la Conselleria advertí que “No tot és un deu. Voldríem que la Conselleria fos més valenta i fes més via. L’aportació d’hores que hem rebut per a Projectes és pobríssima. Hi ha una certa insatisfacció, perquè hi ha certes decisions que encara no s’han pres”. I acabà reblant que “mentre hi hagi un alumne que fracassi, el sistema serà un fracàs”.

Barrull també va voler agrair la presència a la recepció del delegat de Porto Cristo, Joan Gomila, i de la delegada d’Educació a l’Ajuntament de Manacor, Catalina Riera, “perquè l’educació ha de sortir de la suma d’esforços, si no és així, serà un fracàs”.

Revàlides, Pemar i fibra òptica, els interessos dels professors
Després arribà el torn dels professors, que s’interessaren per diferents qüestions. Pel que fa a la revàlida de 2n de batxillerat, March recalcà que “tenim clar que ho hem de fer amb la UIB i a l’octubre passarem tota la informació als centres. Volem acostar aquestes proves al que era abans la selectivitat”. El conseller assegurà que “cada comunitat autònoma tendrà el seu disseny propi de revàlida, i volem que això es faci sense distorsionar el que ja hi havia preparat”.

Des del professorat del centre també es demanà una revisió en els criteris de selecció dels alumnes que han de cursar PMAR (el Programa de Millora de l’Aprenentatge i del Rendiment que implementa la LOMQE en el lloc dels programes de diversificació de la llei anterior). Antonio Morante advertí que “hi ha diferències entre el que voldríem fer i el que ens marca la llei”. En tot cas, seguí, el PMAR és una mala solució que s’hauria de canviar immediatament”. Morante no va tenir pèls a la llengua a l’hora de referir-se a la LOMQE impulsada per l’ara exministre Wert: “No sols és una llei retrògrada i carregada ideològicament, sinó que també és tècnicament deficient perquè no dóna solució als problemes dels alumnes”.

Finalment els professors de l’IES Porto Cristo es mostraren queixosos envers la connexió d’internet, que consideren insuficient per dur a terme la seva feina de forma òptima: “Feim feina per arribar a convenis que permtin que els centres tenguin una connectivitat òptima”, respongué el conseller March.

La visita es clogué amb un dinar, amb menjar aportat pels professors antics del centre com a rebuda als que comencen nous enguany. L’equip de la Conselleria i els regidors assistents també fruiren de la proposta gastronòmica del claustre de l’IES Porto Cristo, i també reberen amb simpatia, algunes gloses cantades per dos professors del centre:

Així queda inaugurat
el curs d’aquest institut
gràcies per haver vengut
inspector i autoritat.

Ara ja cobram sexennis
i d’això n’estam contents
digau-nos quan vendrà el temps
de cobrar també els biennis.

Aquí en els darrers anys
hem millorat resultats
en podeu estar alabats
ha estat fet sense paranys.

Promeses a caramull,
fetes amb paraula franca,
i aquí sempre hi ha en Barrull
disposat a donar branca.

Aquí es fa bona feina,
no necessitam embuts:
entre tots tenim bona eina,
benvinguts els nouvinguts.

Hem de millorar les TIC
i les ràtios abaixar
i més hores de PALIC
pels nouvinguts integrar.

Avui noltros hem convidat
a n’el dinar i a la festa
deman a l’autoritat
quan repetirà la gesta.

Back To Top
Search