Skip to content

Memòria de Mallorca denuncia l’assassinat de les Roges del Molinar com a crims de lesa humanitat

El dissabte dels Reis, coincidint amb el dia que l’any 1937 Aurora Picornell i les Roges del Molinar varen ser assassinades al cementeri de Son Coletes de Manacor, l’associació Memòria de Mallorca va presentar al jutjat de guàrdia de Manacor una denúncia per crims de lesa humanitat per aquest quíntuple assassinat. Les cinc dones militaven al Partit Comunista i la seva mort va tenir llor en el context de la repressió franquista a Mallorca durant la guerra civil i els anys immediatament posteriors.

Maria Antònia Oliver, presidenta de l’associació Memòria de Mallorca explica que han acompanyat la denúncia “dels informes forenses i arqueològics realitzats després de l’exhumació de les restes de les cinc dones. Són evidències de les greus violancions contra els drets humans que es varen cometre contra aquestes cinc dones”.

Fins ara únicament s’han pogut identificar les restes d’Aurora Picornell, atès que la marca d’ADN de les altres quatre és massa feble per poder determinar quina és cadascuna, tot i que, pels coneixements previs que es tenien del fet es pot donar per segur que corresponen a Belarmina González, Catalina Flaquer i les seves dues filles Antònia i Maria Pascual.

Per a Maria Antònia Oliver, neta d’Andreu París, també assassinat en desaparició forçada durant la guerra civil, “es confirma el que Memòria de Mallorca sempre ha mantengut: les detencions il·llegals, les execucions extrajudicials, les desaparicions forçades, els assassinats, les tortures i la violència exercida de forma massiva i sistemàtica per les autoritats feixistes”.

Segons ens explica l’advocada i directora d’IBDona, Maria Duran, “la denúncia es fa contra els que resultin autors directes i contra l’estat espanyol, si és per lesa humanitat”. El que es pretèn amb aquesta denúncia és demostrar que abans de l’assassinat hi va haver tortures, el resultat podria arribar a ser declaració nul·la de la sentència que les condemna a mort i a més una responsabilitat pecuniaria a l’estat, tot i que per això farien falta més plets”. Totes les anteriors denúncies com aquesta han estat arxivades.

Homenatge

Dissabte dia 6 de desembre, i davant el bust d’Aurora Picornell al Molinar es reté homenatge a la lluitadora comunista en presència del batle de Palma José Hila; al qual li reclamaren en diferents ocasions l’esbucament del monument feixista de la Feixina o la retirada del nom de Lluís Sitjar de la graderia de l’estadi de Son Moix.A banda de representants de diferents partits polítics, entre els presents també hi havia el nebot-net d’Aurora Picornell.

Back To Top
Search