skip to Main Content

Més-Esquerra demana a l’Ajuntament que reti homenatge als guàrdies municipals represaliats pel franquisme

Més-Esquerra presentarà al pròxim ple de l’Ajuntament, que se celebrarà el dilluns 10 d’abril, una moció en la qual demanarà a l’Ajuntament que es faci un reconeixement públic o homenatge pòstum als guàrdies municipals represaliats el 1936. La coalició d’esquerres recull així la petició de l’inspector en cap de la Policia Local, Antoni Sureda, que el passat mes de febrer així ho va sol·licitar a l’Ajuntament, després de realitzar un treball d’investigació sobre les “Depuracions en la Guàrdia Municipal i altres funcionaris de l’Ajuntament de Manacor, entre l’any 1931 i 1950”.

El portaveu de Més-Esquerra, Joan Llodrà, recorda que “com a conseqüència del cop d’estat la majoria de guàrdies municipals foren detinguts, empresonats i alguns d’ells afusellats per, senzillament, defensar la legalitat vigent, que en aquells moments no era altra que la República”.
En el seu treball Antoni Sureda dóna a conèixer una relació de les depuracions que es varen dur a terme entre 1931 i l’any 1950. Així s’han pogut saber els noms de cinc persones que foren afusellats: Joan Matamalas Salas, Sebastià Bonet Fullana, Antoni Mas Llodrà, Antoni Nadal Gomila i Rogeli Pérez Fontánez. Als quals s’hi han de sumar vuit empresonats: Antoni Barceló Martí, Joan Bisbal Artigues, Miquel Galmés Parera, Miquel Oliver Martí, Mateu Veny Pont, Guillem Morey Mesquida, Sebastià Jaume Veny i Bartomeu Galmés Vallespir.
La petició de l’inspector en cap de la Policia Local no ha rebut de moment resposta per part de l’Ajuntament, per això Més-Esquerra demanarà que el ple acordi “retre, dins el 2017, un acte de reconeixement públic i homenatge pòstum als membres de la Guàrdia Municipal represaliats l’any 1936”.

Back To Top
Search