Skip to content

“Com més pressió tenc, més creatiu i productiu som”

Per què has triat la guitarra com a instrument teu de referència? I per què, més concretament, la guitarra espanyola?
Per uns uns quants motius: perque és un instrument polifònic i per tant, no necessites ajuda per poder fer melodia, harmonia i ritme al mateix temps. I vaig triar la guitarra espanyola perquè em va enamorar el seu so i les seves possibilitats.

És un instrument molt popular, segurament el més tocat per músics aficionats. Això pot posar en qüestió la dificultat que té tocar-lo bé? És un instrument més difícil que d’altres? O cadascun té la seva dificultat específica?
Pens que la seva popularitat neix del fet que inicialment és molt agraït: només aprenent un parell de posicions d’acords ja pots “acompanyar” una cançó dignament… Però a mesura que vols intentar fer polifonia, ja es complica bastant. La dificultat tècnica que té la guitarra és la vibració: has d’intentar que totes les notes durin el seu temps, anant alerta a aturar la vibració de les cordes que estan sonant… o a l’inrevés: aturar les cordes quan la nota dura massa temps.

A banda del teu paper com a instrumentista i executor de les peces, hi ha també el teu paper com a compositor. Com neix una peça? Com es desenvolupa la creació? Crees dins la ment o damunt l’instrument?
Una composició meva neix de diferents formes: de vegades començ a partir d’un ritme; de vegades d’unes notes que m’han vengut al cap, o de vegades provant una afinació diferent de la tradicional… El desenvolupament: vaig cantant interiorment melodies i harmonies i les vaig provant a la guitarra per veure si “caminen”.

En els moments més creatius, el teu cap fa música tot el dia? O dediques uns moments concrets a la composició?
Sí. Però no puc compondre música molt de temps seguit perquè no som objectiu; necessit distreure la ment i donar-li perspectiva. Quan he compost un trosset de peça, ho deix reposar una estona i després m’hi torn a posar.

Com afecta el teu estat anímic el procés creatiu? Te’n desmarques? O l’hi impliques amb totes les conseqüències?
Al llarg d’aquests primers 25 anys component música, m’he adonat que com més pressió i menys temps tenc, més creatiu i productiu som! I, d’altra banda, he duit la sort que aquests darrers 4 o 5 anys m’he trobat anímicament molt bé… i esper que duri.

Què proposes a l’espectador per al concert de dissabte a Sa Màniga? Fas un repàs antològic de la teva trajectòria o et centres més en els darrers treballs?
Serà un repàs de temes des dels inicis fins a l’actualitat, incloses composicions que mai he tocat en directe i peces noves que encara no he enregistrat.

Amb quin gust de boca (o d’oïda) esperes que se’n vagin?
A les meves actuacions, jo sempre intent gaudir molt per així poder transmetre-ho al públic. Així que esper estar al cent per cent i que tothom passi molt de gust.

Què prepara Damià Timoner per al 2017? Hi haurà nou disc? Nous directes?
Actualment estic component temes per un possible nou disc; i esper poder-lo gravar i editar aquest any. De fet, al concert de Sa Màniga interpretaré un parell de temes. I si voleu saber més sobre la meva música, podeu visitar la web www.damiatimoner.com a on hi trobareu informació sobre les meves actuacions, videos, etc… Gràcies.

Back To Top
Search