skip to Main Content

Més sol·licituds al Servei d’Atenció Integral LGTBI

Des de Ben Amics ofereixen acompanyament i assessorament a tot el col·lectiu, però les principals demandes són de part de persones trans

Dilluns 28 de juny es va celebrar el dia de l’Orgull LGTBI+. Entre altres, hi va haver una manifestació a Palma per defensar els drets del col·lectiu i una llei que protegeixi les persones trans, així com l’autodeterminació de gènere. Fa anys que el col·lectiu està en peu i lluita pels seus drets, els quals van assolint de mica en mica. Encara, però, queda molta feina per davant, el que les administracions tenen present.

I en moltes ocasions treballen de manera coordinada entre institucions i organitzacions. Un clar exemple és el del Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI que hi ha l’espai Na Camel·la de Manacor. És un servei que ofereix el Consell de Mallorca, que és gestionat per Ben Amics i ocupen una zona cedida per l’Ajuntament del municipi.

Des de l’any passat, que usuaris i usuàries poden fer ús d’aquest servei. Expliquen que durant “els primers mesos, les demandes individuals i familiars eren reduïdes en comparació amb l’atenció realitzada a Palma, per la novetat”, però que a partir del maig va veure com incrementava l’interès. Possiblement, apunten, que es deu al treball de difusió fet prèviament.

Diferents atencions

Al llarg d’aquests mesos, al SAI de Manacor hi han acudit amb diversitat de consultes. Entre altres, destaquen les demandes de persones trans menors i adultes sol·licitant acompanyament i assessorament en processos administratius de canvi de nom i sexe tant en el DNI com en la seva Targeta Sanitària. Així com per demanar “suport jurídic en problemàtiques de discriminació”.

Amb tot, posen de manifest que també “s’han activat cinc procediments d’acompanyament i assessorament jurídic en persones que han tramitat denuncies per situacions de discriminació, agressions i delictes d’odi”. Això, rectifiquen que és a tots els Serveis d’Atenció Integral dels quals disposen al Consell.

Ampliació d’espai

Des de l’àrea d’Igualtat del Consell de Mallorca i Ben Amics expliquen que al juny es va aprovar una “ampliació dels espais d’atenció del SAI LGTBI de l’espai de Na Camel·la, habilitant una altra sala per a les atencions de l’àrea psicològica i jurídica”.

Com s’actua a Manacor?

A Manacor, l’Ajuntament no té cap línia específica de polítiques destinada a aquest col·lectiu. Tot i això, la delegada del departament d’Igualtat, Carme Gomila, assegura que “quan parlam d’igualtat i serveis d’atenció a les víctimes, també incloem el col·lectiu LGTBI”. Així, reconeix, que “és un repte pendent”.

També aprofita per recordar que fa uns mesos varen posar en marxa la campanya “Guanyem el partit a l’homofòbia, al masclisme i al racisme”, la qual engloba “tres eixos de discriminació tan habituals al món esportiu i a la societat”. Per tant, una campanya que engloba el col·lectiu LGTBI. Arran d’aquesta, s’han format entrenadors i entrenadores de l’àmbit esportiu en prevenció d’abús sexual i per tal que detectin amb més facilitats “si hi ha casos d’abús i discriminació dins els clubs”, especialment entre els grups dels més petits. Un grup amb el qual també treballen a les escoles, amb tallers i activitats diverses.

Així mateix, recorda que s’ha d’anar “no només s’ha de reivindicar el dia de l’Orgull, s’ha de fer tot l’any”.

Back To Top
Search