skip to Main Content

Na Joana de Can Devè, una flor que va fer estiu

Hi ha espelmes que s’apaguen amb una bufada de vent sobtada i inesperada. D’altres, en canvi, només s’extingeixen quan han cremat tota la cera. Aquest ha estat el cas de Joana Perelló Duran, na Joana de Can Devè, casada amb en Joan “Vives de Baix del Cós”. Joan Perelló va agafar les regnes de les cases de Can Devè amb 14 anys i va ser madona de la casa fins als 103.

De nina, acudia a Beneïdes al Rafal Pudent, on enramellaven el carro amb fulles de fasser i qualque flor, si podien.

Fa alguns anys, amb la restauració del carro de la Colcada a la revetla de Sant Antoni, va ensenyar els seus néts i nétes a fer les flors. Les mateixes flors, precisament, que ja els feia per engalanar el carretó amb el qual sortien a beneïdesNa Joana de Can Devè casada amb en Joan “vives de Baix de’s Cos” va agafar ses regnes de ses cases de Can Devè amb 14 anys i va ser madona de la casa fins als 103.

Anava a beneïdes de nina al Rafal Pudent i ja enramellaven el carro amb fulles de fasser i qualque flor si podien.

Amb la restauració del carro de la colcada, ens va ensenyar a fer les flors que ja ens feia per engalanar el carretó amb què sortien a beneïdes quan eren infants.

Ells mateixos ho han dit. Na Joana de Can Devè va ser “una dona valentaUna dona valenta que ens va deixar passar gust de tenir padrina”.

Per una vegada, idò, hi haurà hagut una flor que haurà fet estiu, la de na Joana de Can Devè, que en forma de paper entorsillat, tornarà a sortir cada any amb el carro de la Colcada. I que per a molts d’anys pugui ser així.

Back To Top
Search