Skip to content

NOTÍCIA

Nadal Eclèctic, Enderrock i…

Foto: Joan Mateu Parra
A final d’octubre, la revista S’Altra Música anunciava per segon any consecutiu el Nadal Eclèctic, que enguany tendrà lloc el 21 de desembre. Aquest format consisteix a la unió d’un gran nombre d’artistes o grups illencs –enguany se n’han convidat 22– que, en parelles, van pujant a la palestra d’Es Gremi de Palma a cantar un tema conjuntament. Per les fotografies de l’any passat, i el gran moment final amb tots els músics damunt l’escenari, ja es veu la connexió que la proposta de la revista musical propicia. El mateix succeeix a la gala dels Premis Enderrock de la Música Balear, que enguany se celebraren el passat 20 d’octubre. Les imatges que es publicaren emanen complicitat entre els músics, són mostres de cohesió.
Les trobades són motivades per un pretext musical, tot i que acaben sent reunions personals, comunicatives i molt positives per a l’estat de salut del panorama. En aquests espais circumstancials és on els músics es posen el dia, comenten en quin punt estan –musicalment parlant–, s’intercanvien idees i es proposen col·laboracions. Per tant, són el moment idoni per trobar sinergies i conjuncions entre ells que reguen i revifen l’escena cultural.
Aquestes experiències de contacte humà, normalment, esdevenen sense voler, sense que sigui expressament l’objectiu de la gala i és precisament per això que no acaben de ser visibles els seus beneficis. De fet, potser a Mallorca podem identificar més fàcilment com són aquestes trobades musicals i els seus avantatges per al circuit perquè, precisament, es donen en poques ocasions. Altres comunitats en què el sector musical mou quantitats econòmiques més elevades o que compten amb artistes amb un gran nombre de reproduccions a escala nacional o internacional tenen la sort de moure’s en un altre tipus de circuit que els possibilita periòdicament aquestes reunions, que ja són habituals.
A la zona del Principat i, sobretot, a Barcelona, són habituals més gales musicals que esdevenen la situació més adequada per trobar aquestes connexions humanes entre artistes. Fins i tot, les marques programen esdeveniments mensualment en què es conviden els músics més rellevants de l’escena –així com els actors o els creadors de contingut. I no només parlam de multinacionals, sinó que les empreses catalanes també aposten cada vegada més per aquest tipus d’esdeveniments, que alhora són una forma de publicitat per a elles. Com m’explicava Júlia Moll, estilista menorquina resident a Barcelona, a la Ciutat Comtal sí que és més constant que es convidin i es facin partícips als artistes musicals en altres àmbits.
Tot aquest entramat de premis, gales i esdeveniments de marques privades no és tan freqüent a Mallorca –ni a les altres illes– i això no té una solució concreta ni a curt termini. El motiu pel qual falten aquestes trobades per fer xarxa entre els artistes és la manca d’una estructura sòlida que sustenti el circuit. No ens cansam de dir que, avui en dia, hi ha més propostes musicals illenques que mai, però aquest creixement no ha anat en paral·lel amb la compareixença de tota la resta dels agents que es necessiten per fer que el panorama compti amb un bon estat de salut. Falten uns fonaments més forts que subjectin l’escena musical i que la transformin, que la normalitzin.

PUBLICITAT

Back To Top
Search