Skip to content

“No em pareix bé que criteris que estan molt enfora dels criteris antonians decidesquin qui ha de ballar i qui no”

El rector Antoni Amorós reflexiona sobre les novetats de les festes de Sant Antoni d’enguany.

Com es prepara el cant de completes i goigs després de dos anys de suspensió per la pandèmia? Quina afluència preveis?
Quant a preparació no hi haurà cap novetat. Seria un endevinador si sabés com serà la resposta de la gent, però el que he vist en els actes que ja s’han fet és que pareix que la gent va molt animada. Com ja se sap, les completes tenen una limitació. Per ventura sí que a l’ofici per ventura hi vendrà més gent que a les darreres vegades. I pel que fa a les beneïdes, tot i que també és un acte litúrgic de l’església, de tota la contingència se’n cuida la comissió de Beneïdes del Patronat.

No hi ha mesures covid ni distàncies de seguretat…
No hi ha cap problema de distàncies. Sí que és ver que a les completes hem d’assegurar l’evacuació de la gent, i per això necessitam espais oberts per poder evacuar el temple amb fluïdesa. Pensa que tenim un límit de 1.780 persones.

I de vetlar tot això qui se’n cuida?
Hi ha policia nacional, policia municipal, protecció civil i voluntaris del Patronat de Sant Antoni.

De quantes persones parlam?
No ho sabria concretar, però 15 o 20 efectius de la policial nacional, i quasi tantes de la municipal. De protecció civil en venen vuit o deu…

I com sempre els darrers anys la missa és el dia de la festa.
Així és. No hi haurà missa abans de les completes. L’ofici serà l’endemà, el mateix dia de la festa a les 20h., després de l’arribada dels dimonis.

Teniu un missatge per als santantoniers que vendran a l’església aquest dia?
Que siguin conscients d’on es troben, que és un lloc de culte, a pesar que no és un dia propici només per a l’oració, i que facin bonda i que respectin les coses que hi ha, moltes de les quals són de gran valor patrimonial. I que el temps del res, 12 minuts, respectin un poc les persones que hi participen.

Quin equip de capellans prendrà part a les completes?
Llevat de Marc Capó que serà a Porto Cristo, a banda dels capellans de Manacor, a les completes hi vendrà el bisbe, que hi farà les intervencions del president. També hi serà Joan Francesc Cortès, manacorí ordenat també recentment capellà.

Les intervencions del president? Què voleu dir?
El president és el qui presideix una oració. La litúrgia de les hores essencialment és participada del poble, i el qui la presideix té molt poquetes intervencions. No és una missa, sinó que és tot el poble que la celebra.

Aquestes intervencions del bisbe, però, seran merament litúrgiques? O la presidència de l’oració també és qui es cuida de demanar silenci i compostura als santantoniers amb ganes de cantar els goigs?
M’imagín que això ho faré jo, perquè tot això li vendrà un poc de nou, al bisbe.

També hi ha el ball de després de les beneïdes, al pati de la rectoria.
Sí, i allà mateix hi haurà un petit piscolabis per als qui hi arribin, tot i que ningú ha de pensar que hi pugui venir per enredonir-se. L’ideal seria fer l’ofici just quan acabassin les Beneïdes. Andreu Genovart va ser qui primerament canvià l’ofici al dissabte de la festa, però en veure que no era possible que hi hagués el recolliment necessari, el va tornar posar al dia de la festa, però ja l’horabaixa, no després de les Beneïdes, que hauria resultat una hora intempestiva.

La gran novetat d’enguany és la participació d’una dona amb la colla de dimonis el dia del primer ball. Com veis el canvi?
Que pugui ballar una dona em pareix molt bé. El que no em pareix tan bé és que criteris que estan molt enfora dels criteris antonians siguin els qui decidesquin qui ha de ballar i qui no. Hi va haver un comunicat conjunt de l’Ajuntament, el Patronat i l’Assemblea Antipatriarcal, i allò pareixia un tractat de pau. Però a les entrevistes que després hem pogut llegir donen la impresió que ho veuen senzillament com un començament. I això vol dir que unes forces alienes i distants del sentiment antonià aniran agafant la direcció de la festa i amb aquest camí sí que no hi estic d’acord. Que ballàs una dona estava perfectament previst i de fet és la segona suplent qui balla. El que ha passat és que els ritmes d’incorporació de la dona s’han accelerat per la intervenció de forces exteriors.

Back To Top
Search