Parlam amb Gaspar Forteza, responsable de de My Room Hotels, sobre l’hotel d’interior que vol fer a Manacor, de saturació turística i de l’expedient que espera al despatx d’Urbanisme.
Hem llegit la notícia del projecte d’hotel al carrer de Francesc Gomila. L’entitat promotora del projecte és My Rooms Hotels.
El projecte de My Rooms Hotels es basa a recuperar patrimoni mallorquí. És una empresa familiar d’hotels que recupera cases antigues, edificis senyorials i algunes de més petites. Quan érem petits, no ens podíem ni imaginar com eren i ara tenim l’oportunitat, amb aquest tipus d’hotel, d’obrir-les perquè tothom hi pugui anar. El que feim és recuperar aquestes cases i socialitzar-les. No sé com no ho veuen.
Anunciau un hotel d’interior. Què el diferencia d’un hotel convencional com Can Guixa?
Can Guixa és un hotel de ciutat. Els hotels d’interior són una idea fantàstica que només existeix a les Balears, creada per recuperar tot aquest patrimoni antic. Han de ser cases anteriors a 1940. No són com els habitatges de vacances acabats de fer i sense cap gràcia. No et deixen augmentar volum, ni fer noves plantes ni res d’això; simplement reciclar la casa antiga. Són cases generalment protegides i en fer el projecte i les obres, ve un encarregat de Patrimoni a supervisar les feines. A Petra vam tenir un arqueòleg pendent de cada copet que pegàvem. La casa de Manacor era can Pedro “es formatger”. Davant hi havia el casal, i darrere tenia la fàbrica. Per fer un hotel d’interior t’exigeixen una sèrie de coses i la casa ha de ser tota una unitat. En aquest cas, coincidien tots els requisits. Quan vaig dir a Última Hora que van venir polítics a veure’m, és ver. Quan van saber que ja feia hotels així a Ciutadella, Petra i Artà, van venir per veure si en podíem fer un a Manacor, perquè hi ha un munt de casals i és una pena que es degradin. A més, és un tipus de turisme que agrada a la gent, perquè no és turisme de costa, no saturen. Nosaltres recuperam cases antigues, patrimoni i mallorquinitat, que és el que jo pretenc. Són 27 places que ja tenim comprades. Formen part de la reserva de places per a petits hotels d’interior en edificis històrics. En total el Govern en va treure unes dues-centes. Abans, a un hotel així hi hauríem pogut fer 30 habitacions; que vius, em pareix bé que les redueixin. De 13 a 15 habitacions és perfecte.
Fa més de 2 anys que teniu el projecte entrat i la llicència no arriba.
No és un problema de l’actual equip de govern, i ho vull deixar ben clar. Fa quaranta anys que això passa. El problema és que s’han anat acumulant un caramull d’expedients i molts funcionaris no volen venir a fer feina al departament d’Urbanisme. Tenim molts de bufets d’arquitectes i enginyers de tot sentit polític. La meva proposta és externalitzar aquests serveis perquè es doni sortida als expedients fins que ens posem al dia. Per jo la demora de la llicència no és per una qüestió ideològica, és simplement burocràtica. Crec que tot i la creació de la Gerència d’Urbanisme, encara faltaran mans.
En un moment de saturació turística com l’actual, com se sosté la creació de noves places turístiques?
De fet, jo crec que aquests hotels són l’alternativa i el que s’hauria de fer és llevar tot allò de la costa. No entenc per què un hotel ha de tenir mil places. El que haurien de fer és anar a cercar el que té cinc-centes places i retallar-n’hi la meitat indemnitzant-lo; però físicament, retallar-li dues plantes. Així es podrien crear més places que fomentin un altre tipus de turisme. No hem d’afegir més places, però sí llevar-ne de les altres per crear-ne d’aquestes. No podem augmentar més, evidentment, però consider que l’alternativa ha d’anar per aquí. Què passa, que als set grossos ningú els toca. Volen treure places i sempre van al petit. Tot i que durant molts d’anys m’hi he guanyat la vida, no vull tenir res a veure amb aquest tipus de turisme. Ara el turista ha canviat i molts tenen més interès per tot el que és mallorquí, volen conèixer la cultura, sortir a sopar. De fet, nosaltres no feim restaurant perquè volem que els turistes consumeixin al poble.
Teniu també un projecte de coliving. Els perills de la gentrificació no hi són?
El coliving no és un hotel i no té res a veure amb My Rooms Hotels. El lloguer d’habitacions és vergonyós, i la nostra proposta de coliving passa per recuperar cases antigues, amb diferents habitacions i unes zones comunes. Pagues un lloguer de 3 a 11 mesos. No crec que afecti l’accés a l’habitatge. És per a gent que faci feina, no turistes.