Skip to content

“No hi ha res més fort que l’amor”

“La Malcontenta és un western que en lloc de passar al desert d’Arizona té lloc a la Marina de Llucmajor, i on el pistoler, en comptes de ser Gary Cooper és Joan Durí”. Així definia Josep Lluís Aguiló la nova novel·la del llucmajorer Sebastià Alzamora que, en presència de l’autor i també de Maria del Mar Bonet va ser presentada a la llibreria Móndellibres de Manacor.
La història, basada en fets reals, explicava Aguiló ens mostra una Mallorca “infinita, com la de les rondalles, on els protagonistes poden caminar dies i mesos sense caure a la mar”. El personatge de Joan Durí encara és recordat avui pels invants de Llucmajor, unes quantes centúries més tard de la seva existència. Segons explicava el poeta manacorí, “va fer tanta sang que si l’autor no hagués suavitzat el personatge l’haurien acusat de falta de versemblança”. No obstant això, Aguiló acabà reconeixent que “tot i que és un conte de traïció, de violència, d’avarícia… és sobretot una història d’amor”.
Aguiló explicà que la història defuig el tòpic rossinyolià de l’illa de la calma, i argüí que més que de calma, Mallorca és una illa de contenció, perquè “el mallorquí no està calmat, el mallorquí es conté”.
En definitiva, digué, La Malcontenta ens ”mostra la part més descarnada de l’ésser humà, perquè tots són xerecs, fins i tot els bons al·lots”.
DSC00044Aguiló va fer referència també a la concisió i el despullament de les escenes, tant, que “el lector té capacitat de completar la història i emplenar els buits amb allò que ell trobi”.
Maria del Mar Bonet, que havia acudit a la convidada per cantar, finalment s’hagué de limitar a llegir un fragment de la novel·la, ja que una afecció a les cordes vocals li impedí de posar música a alguns dels romanços que surten a la novel·la d’Alzamora.
L’autor, per part seva, va recordar la figura històrica de Joan Durí, “que va delinquir fins als 27 anys. La seva carrera delictiva va durar set o vuit anys. Forma part de la mitologia local llucmajorera”. No obstant això, Alzamora reconegué que el Joan Durí real “no bastava com a personatge de novel·la. Roba, mata, fuig, però poca cosa més. La idea de la novel·la es va desencadenar quan se’m va acudir enllaçar un personatge com aquest amb el de la Malcontenta: és una història de bandolers, d’aventures, però el més important és la història d’amor, perquè no hi ha res més fort que l’amor”. I insistí que “de fet, el protagonista de la història no és ell, sinó ella, perquè a ell el pengen al començament de la història, i si el varen poder capturar va ser perquè qualcun dels seus companys el va trair”. La Malcontenta “és una enamorada d’un criminal, però ella no és una criminal, que s’ha de sobreposar a un món molt ferotge d’homes delinqüents”.

Back To Top
Search