skip to Main Content

“Només els valents s’atreveixen a exhibir-se tant”

Mateu Mas

En el nom de Rafel es mou en tres mons diferents. Ens trasllada a moments fatídics de la Mallorca del 36, a la peculiar relació mitjançant correus electrònics entre una amiga i un amic i al procés de sanació i autoconeixement del narrador. De forma determinant és una novel·la original i atrevida.
L’autor desperta l’intriga amb l’alternança d’històries aparentment desvinculades sobre les quals el lector intuirà connexions que es descobriran en el transcurs de l’obra.
Amb un llenguatge proper i una prosa fluida l’opera prima de Pere Berga es converteix en una novel·la entretinguda que ens enganxa des de les primeres pàgines. L’escena d’una misteriosa persona que arriba en tren a la ciutat sempre és un gran preludi. Quantes grans històries no comencen així?
Cada capítol està escrit amb grans dosis de passió, i el foc que Berga va encenent culmina amb un capítol final carregat de sensibilitat que per una estranya raó m’ha fet viatjar a l’extraordinari desenllaç d’El Perfum de Patrick Süskind.
Més d’un trobarà en les pàgines d’En el nom de Rafel personatges que ens resulten familiars a qui ens movem per certs redols manacorins. No deixa de ser una anècdota. Quin escriptor no s’inspira en el seu entorn?
És admirable l’atreviment que mostra el narrador de despullar-se i mostrar les incerteses i debilitats que el bloquegen. S’hi ha deixat la fel. Només els més valents s’atreveixen a exhibir-se tant. Per això, la novel·la de Berga no deixarà indiferent ningú mínimament afectiu. Ens toca la fibra, punxa on no ens agrada, ens destapa els complexos. I no és tan greu.
De la mateixa manera que Si un dit assenyala la lluna, de Toni Pou, ens apropa al món de Galileu i els telescopis, o Moby Dick, de Herman Melville, ens converteix en quasi-experts en la vida dels cetacis, En el nom de Rafel utilitza també el recurs novel·lístic per endinsar-nos dins el món de la sanació, els processos terapèutics i el creixement personal. Recomanable fins i tot per aquells més hermètics.

Back To Top
Search