M’he sentit un poc Toni Gomila avui capvespre. Recordau el “moment dicionari” amb la paraula mestrança? Idò ja sabeu per on vaig.
Tots pensam que en els nostres corresponents pobles deim les coses pel nom que els correspon però està vist que a Manacor tenim una habilitat especial per posar nom a indrets, objectes o en aquest cas, a un tubercle, i si no pensau en els senyorets, per exemple. He estat cercant en diferents diccionaris de la llengua catalana la paraula MONEI i en tots la resposta era “entrada no coincident”. En l’únic que l‘he trobada ha estat en el Diccionari Català-Valencià-Balear: Monei m. […] 3. Moniato (Manacor). (…) procedeix de moniato amb adaptació al monei “mona”.
M’ha recordat l’adaptació que també hem fet els manacorins de la torre dels Enagistes. No sabeu com és que es diu així? Un altre dia potser us ho puc contar.
Ingredients
Per a la base:
• 125 g de farina
• 50 g de sucre
• 60 g de mantega
• 30 g d’ou
Per al farcit:
• 400 g de monei cuit i pelat (jo el vaig triar vermell)
• 400 g de llet evaporada
• 125 g de sucre
• 2 ous
• 1 pell de llimona ratllada
• 1 pessic de canyella
• Xocolata per decorar.
Passa a passa
1. Començam preparant la base mesclant la farina i el sucre. Hi afegim la mantega ben freda tallada a daus petits. Per afegir els 30 g d’ou el més pràctic és batre primer un ou sencer i després pesar els 30 g de la recepta. No us passeu de pes en cap dels ingredients en aquest punt perquè si la pasta té molta humitat no serà bona de treballar.
2. Encalentim el forn a 190º i mentre això passa estenem la pasta entre dos fulls de paper de forn. Untam de mantega un motle (millor que sigui més baix i d’un diàmetre més gros que el de la foto perquè quedi ben cuit de pertot, un de 20 cm us pot anar bé). Estenem la pasta sobre el motle folrant bé la base i les parets i la punxam.
3. Enfornam la base devers 15 minuts amb un pes a sobre perquè no s’infli. Podeu posar un paper de forn a sobre i al damunt ciurons secs si no teniu bolles de ceràmica per a forn. Un cop la traguem del forn ens serà molt més fàcil treure’ls quan la base sigui cuita.
4. Mentre tenim la base cuinant-se preparam el farcit triturant tots els ingredients amb una batedora.
5. Abocam el facit sobre la base (ja sense cap pes a sobre) i ho enfornam tot uns 30 minuts més a 180º.
6. Quan sigui fred podem decorar el pastís amb xocolata fent filets amb per sobre d’ell o de la manera que ens agradi més. La que veis a la fotografia està decorada amb bombons de xocolata en forma de fulla.