Skip to content

“Patriarcat del dimoni, pots començar a tremolar! L’any que ve per Sant Antoni, una dona ballarà!”

Les dimònies que cada any treu a ballar l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor han rebut un dels reconeixements que l’Institut Balear de la Dona entrega coincidint amb les activitats commemoratives del 8 de març “per la seva tasca en favor de la igualtat a les festes”. En nom de totes les persones que formen part de l’Assemblea Antipatriarcal recolliren aquest guardó Marga Gelabert i Marta Servera. “Les tradicions, si no evolucionen i no compten amb la meitat de la població, no perduraran”, va assegurar la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, durant la cerimònia d’entrega d’aquest reconeixement que es va celebrar al Teatre Principal d’Inca.

Les integrants de l’Assemblea antipatriarcal de Manacor varen exigir a l’Ajuntament que “el 2023, no financi unes festes que impedeixen ballar a les dones, tal com ho preveu la Llei d’Igualtat”, reclamà Marga Gelabert. “Volem dones a totes les festes on encara no tenim els mateixos drets. Perquè es tracta de drets, no de capricis! I estam cansades d’esperar per caprici de qui no vol amollar privilegis”, afegí Marta Servera. Les representants de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor esmentaren durant el seu discurs els avanços que s’han produït en els darrers anys a les danses populars de Manacor. I és que no va ser fins l’any 2018 que amb els Indis va poder sortir a ballar una nina. Un any més tard va sortir a ballar la primera dona cossier i l’any 2021 una nina va interpretar per primer pic la dansa dels indis.

“Amb la festa de Sant Antoni seguim en punt mort. No pot passar un any més sense que a la balconada de l’Ajuntament, dia 16 de gener, surti una dona que fa por, a saludar el poble de Manacor”, exigiren Marta Servera i Marga Gelabert des de dalt de l’escenari del Teatre Principal d’Inca. Un escenari en el qual les acompanyaren la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el batle d’Inca, Virgilio Moreno.

Des de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor varen voler compatir el reconeixement amb el Col·lectiu de Dones de Llevant. “Especialment amb n’Antònia Matamales, feminista i amiga, que ens va encoratjar a treure tres dimònies, dia 16 de gener, i a promoure debat, quan pràcticament ningú s’atrevia a qüestionar en públic aquest tema tan sagrat i visceral”, explicà Marga Gelabert. “Tenim ben clar que les dones són participatives a les organitzacions que preserven les festes populars. Però el que demanam és poder i protagonisme”, conclogueren les integrants de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor abans de cantar “Patriarcat del dimoni, pots començar a tremolar! L’any que ve per Sant Antoni, una dona ballarà!”

Back To Top
Search