Skip to content

NOTÍCIA

Pautes per dur millor la situació de confinament

Ja duim un mes en aquesta situació de “reclusió”. Transcorre-guts ja els moments inicials de shock i surrealisme, a hores d´ara ens trobam amb una diversitat de vivències del confinament, algunes de les quals és necessari aprendre a gestionar adequadament. Algunes persones ja es poden haver habituat a aquesta situació, altres poden començar a sentir-se una mica cansats/des o angoixats/des i d´altres poden haver entrat en la desesperació, tristesa o ansietat importants.
Per a això, avui vull proposar una sèrie de pautes que podrien servir-vos de guia i orientació per tal de dur aquesta situació de la millor manera possible. Recordau que sovint no tenim el control de les circumstàncies externes, però sempre podem triar de quina manera decidim viure-les.
– Planifica i segueix unes rutines: Ens donen enfocament i seguretat. També pot ser un bon moment per a incorporar noves rutines i hàbits que tenies pendents.
– Gestiona les emocions: En primer lloc, cal reconèixer l´emoció (posa-li nom: ràbia, tristesa, incertesa, frustració, impotència, etc.) i acceptar-la (permet-te sentir-la, sense judici ni culpabilitat). Seguidament, cal observar i reflexionar sobre què em pot estar mostrant tal emoció (per què em puc estar sentint així?). I finalment, prendre acció per a canviar-ho.
– Mou-te: Fes exercici, del que sigui i amb els recursos dels que disposis. Recorda que és saludable i imprescindible per al cos i per a la ment.
– Aprofita per a fer coses productives: Pots anar fent tasques o aprendre noves aficions que tenies pendents. Recorda que es tracta de fer coses productives, no d´omplir el dia perquè si, i estressar-me més.
– Temps per a mi: També és necessari dedicar-me un temps al dia per aturar, descansar, llegir, meditar, aprendre a no fer res, fer introspecció, etc.
– Informació: La justa i contrastada. Dedica només determinats moments al dia per a informar-te sobre la situació actual i assegura´t que siguin fonts fiables. Desconnecta de coronavirus.
– No et deixis endur per la queixa, el judici i la crítica: Recorda que l´únic que fan és augmentar la negativitat i el malestar.
– Disminueix la preocupació: Observa els teus pensaments. No t´anticipis ni donis voltes a allò que podria passar. Distingeix entre allò que és controlable del que no ho és. Amolla el que no és a les teves mans i ocupa´t del que si que hi és.
– Aprecia el valor d’allò que enyores: Valora i atresora allò del que no pots disposar ara, per a gaudir-ho amb més força que mai quan arribi el moment de poder fer-lo.
– Reflexiona sobre les coses a les quals dones importància normalment i el nivell que els dónes: Distingeix entre allò realment important i necessari (l’essencial, la vida senzilla, les petites coses, etc.) i el que no (allò banal, ximpleries, materialisme, superficialitat, etc.). Hi ha diferències entre abans i ara?
– Gratitud: Agraeix tot. Ara més que mai, el que ets i el que tens.
– Practica la paciència, la calma i confia: Deixa anar la necessitat de control i cultiva l´optimisme.
– Observa i reflexiona sobre tot allò positiu d’aquesta experiència: Tant a nivell col·lectiu (responsabilitat, igualtat, humanitat, cooperació, solidaritat, elevació de consciència, etc.) com individual (disposar de més temps, baixar el ritme frenètic del dia a dia, estar i fer més coses en família, gaudir de moments de tranquilitat i de petites coses, etc).
I RECORDA SEMPRE: Si la vida ens posa aquest repte és perquè tenim els recursos i la capacitat per a afrontar-ho (amb els aprenentatges que comporta), i sortir-ne sempre reforçats.
ÀNIMS. TOT ANIRÀ BÉ!

Antònia Bennàssar – Psicollum

PUBLICITAT

Back To Top
Search