skip to Main Content

Per accentuar la diferència

Fins ara Pedro Sánchez i el seu equip d’assessors s’havien mostrat com uns grans estrategs, uns lectors d’enquestes, tendències i demoscòpia amb un sentit de la intuïció i la predicció sorprenents. Ara, però, han trobat la sabata de son peu. El líder socialista, engrunat per la dependència de l’independentisme a l’hora de ser investit president, no va voler durant mig any el pacte amb Unides Podem i hi va posar totes les traves que va poder. Perillava que la situació de bloqueig perjudicàs ambdós partits. Com sempre sol passar en aquests casos, va ser el més petit el que va rebre més fort. Mentre que el PSOE aguantava la sembatuda i davallava “només” tres diputats, Unides Podem perdia encara més força. Així i tot, i malgrat la davallada, el bloc de l’esquerra continua superant en escons el bloc de la dreta. Ciutadans pateix una debacle gairebé inexplicable que li fa perdre 47 escons, que capitalitzen el PP (amb 22 més) i sobretot Vox. Els ultradretans d’Abascal més que dupliquen els 24 obtinguts a l’abril.

Per això han servit les eleccions, per accentuar les diferències entre uns i altres. La sorpresa ha arribat, però, quan, aquesta mateixa setmana Sánchez i Iglesias han comparegut davant els mitjans per fer pública la signatura d’un acord de govern. Quaranta-vuit hores han sobrat per aconseguir el que no s’havia assolit en gairebé mig any.

Actuacions com aquestes contribueixen al desengany de la ciutadania envers la política, un fet que, irremeiablement fomenta l’aparició i el creixement de partits radicals antisistema com Vox, que es presenta a les eleccions amb el cartell de racista, homòfob, masclista, xenòfob, anticatalanista, militarista i autoritari.

Les etiquetes, però, sembla que no fan por a un bon grapat de manacorins que han decidit donar suport al partit verd tot convertint-lo ja en quarta força a les eleccions espanyoles a Manacor. I tot això, alerta, sense estructura de partit a la nostra vila, una mostra més que les eleccions espanyoles es dirimeixen a través dels grans mitjans i les grans plataformes comunicatives.

Caldrà esperar ara també quina és la postura de Sánchez i Iglesias (que no fa gaire anys era defensor d’un referèndum a Catalunya) respecte de la situació dels presos polítics i, sobretot, de la reivindicació d’un estat propi per part de més de 20 diputats catalans, que, alhora, són imprescindibles per tenir la majoria suficient per investir Pedro Sánchez.

Amb diàleg, tot és possible. Però que no ens enganin.

Back To Top
Search