skip to Main Content

Pluges i accidents

Arriben les esperades pluges i el temps d´esclata-sangs, però a la tardor el que també es dóna molt sovint són els accidents de trànsit i les petites topades amb el cotxe. Aquesta setmana vos donaré uns consells per a conduir amb climatologia adversa.
El primer i més important que cal que tenguem en compte abans d’agafar el cotxe en dies de fortes pluges ha de ser la prevenció. Així doncs, cal assegurar-se de tenir l’eixugaparabrisa en bones condicions, tots els llums del cotxe en funcionament i comprovar que els pneumàtics mantenguin una pressió i un estat de conservació adequats. Com deim, el mal temps i la disminució de les hores de llum del dia poden provocar alguna dificultat en la teva conducció, el que està directament relacionat amb la teva seguretat i la de la resta. Si el vidre davanter està entelat, enfoca la calefacció perquè desaparegui el baf.
Un cop al volant hem d’encendre els llums del vehicle, especialment baix condicions de pluja intensa. Un factor important que cal tenir en compte és que l’asfalt no manté les mateixes condicions d’adherència en sec i que en banyat, i cal augmentar la distància de seguretat amb els altres vehicles que circulen, ja que la distància de frenada és més gran. A més, convé reduir la velocitat a la qual circulam, ja que les condicions ambientals influeixen de forma directa en la probabilitat de tenir un ensurt en condicions meteorològiques desfavorables.
Els primers minuts d’una tromba d’aigua són els més perillosos per a la conducció. És aquí quan les escombraries acumulades al voral de la carretera envaeixen el carril i haurem de conduir amb especial cura. Para esment per on circules. Les carreteres més concorregudes tendeixen a oferir menys adherència, pel fet que durant l’estiu han acumulat molta brutor (restes d’oli, terra…).
Tot i que sembla de sentit comú, cal evitar intentar travessar els carrers o rambles inundats, ja que la força de l’aigua ens pot arribar a arrossegar el vehicle i originar un accident.
El fenòmen conegut com a ‘hidroplanatge’ es produeix quan els bassals o acumulacions d’aigua són prou importants per a fer perdre l’adherència dels pneumàtics. Per a evitar aquest fenomen és molt recomanable entrar en aquestes acumulacions d’aigua a una velocitat reduïda. Si, malgrat les precaucions, veim que perdem el control del vehicle, cal agafar amb força el volant i sobretot evitar frenar o canviar la trajectòria del vehicle fins que hàgem recuperat el control del vehicle. Com hem dit, és molt important tenir els pneumàtics en perfectes condicions, a l’estiu i amb la calor que desprèn l’asfalt, els pneumàtics solen agafar millor.
Per acabar, cal posar especial atenció als passos de vianants, ja que la pintura blanca pot ser relliscosa i en cas de frenar de forma contundent podem arribar a patinar i augmentar la distància de frenada.
Tardor, pluja, esclata-sangs… però també accidents. Gaudim de la tardor i, a la carretera, com més segurs, millor.

Andreu Alba. Policia Tutor de Porto Cristo

Back To Top
Search