L’il·lustrador Toni Galmés ha passat com a representant de Balears per la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. Parlam amb ell de nous projectes i del que ha…

“Podrem anar al polígon a peu o amb bicicleta”
El manacorí Iván Sevillano és el conseller de Carreteres, Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca. Amb ell coneixem de primera mà l’obra que es du a terme ara mateix a l’entrada a Manacor des de Palma.
En quin estat es troben les obres?
Complim els terminis, i fins i tot podria ser que les acabàssim abans del termini previst. A final d’octubre o principi de novembre estaran acabades. Teníem una mica de por que la circulació es pogués veure afectada perquè les obres eren a l’estiu i hi ha més densitat de trànsit. Però no hi ha hagut talls ni embossos provocats per les obres. El que tenim més avançat és el vial cívic, pensat per a bicicletes i vianants i que ens ha de servir per connectar Palma amb Manacor des d’un punt de vista de circulació sostenible. Ciclistes i vianants que arribaven a Manacor pel vial de servei, en arribar al polígon no trobaven una connexió directa i es perdien una mica. Ara no farà falta agafar el cotxe per anar al polígon.
Hi ha el carril cívic, ja molt visible, i el carril zero…
Sí. El carril cívic arribarà fins a la rotonda de l’Hiper Centro. A partir d’aquí, amb la recent aprovació del pla de vies ciclistes de l’Ajuntament, aquest vial es connectarà amb Manacor. Pel que fa al carril zero, ens permetrà que els cotxes que venguin per la ronda nord des del llevant mallorquí, puguin accedir a la carretera de Palma sense haver-se d’aturar a la rotonda, un fet, també que donarà més fluïdesa als cotxes que hi accedeixin des de via Palma. Ja no tendrem embossos.
A via Palma també hi teniu prevista intervenció en aquest projecte?
Cal tenir present que la part central de via Palma és del Consell, però els vials de servei que donen accés a la zona comercial són municipals. Tenim previst que els vianants circulin per les voreres, mentre que els ciclistes circularan amb preferència pels vials de servei. A més, redistribuirem els aparcaments i reduirem la velocitat a trenta.
Més fluïdesa implica menys contaminació?
Sí. Si la circulació és més fluïda hi ha menys contaminació. I té nassos que hi hagi hagut d’haver un conseller de Manacor per resoldre aquest problema. Però la nostra actuació no és sols per aconseguir més fluïdesa i menys contaminació, sinó també més seguretat i fer una entrada al poble molt més amable.
Sabem que és fer ciència ficció… però creus que, més enllà de la gent que fa esport, n’hi haurà que agafaran el nou carril cívic per anar al polígon sense el cotxe?
Sí, perquè fins ara no tenien un espai per poder-ho fer. Està preparat perquè treballadors del polígon el puguin emprar. A nivell paisatgístic també transformarà l’entrada del poble. El temps ens ho dirà, però jo diria que sí.
Més enllà dels efectes d’aquesta reforma a via Palma i a la rotonda del polígon, creus que també tendrà conseqüències dins el nucli de Manacor?
Aquestes conseqüències seran més visibles quan l’Ajuntament pugui desenvolupar aquest pla de vies ciclistes.
Manacor té les dimensions i les característiques per poder-nos-hi moure a peu o amb bicicleta?
S’han de donar les eines perquè la gent pugui prescindir del cotxe. Manacor, si el comparam amb la majoria de municipis de l’illa, està una mica millor. Ja tenim carrils bici i en tenim també de planificats. Si continuam en aquesta línia, de qualque manera estarem fent una convidada a fer servir menys cotxe. En aquest sentit, nosaltres des del Consell ja preparam la millora de l’accés de la plaça Madrid cap a la carretera vella de Sant Llorenç, amb un carril per a vianants i bicicletes que connecti amb la via verda.