Skip to content

Presentació del concurs d’adjudicació dels cinc solars del programa Cohabita: habitatges protegits en cessió d’ús

El programa Cohabita pretén fomentar les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, que es tracta d’una fórmula d’accés a l’habitatge alternativa al règim de propietat o de lloguer. El govern cedeix uns terrenys a unes persones que s’han presentat al concurs. Es constitueix una cooperativa, sense ànim de lucre, que demana un préstec bancari i construeix els immobles, i les persones associades paguen un lloguer a la cooperativa. Primer paguen una entrada d’entre 15.000 i 20.000 euros, que és retornable; se’n poden anar en qualsevol moment, perquè la hipoteca és de la cooperativa. I el lloguer és d’entre 400 i 500 euros.
Aquest sistema d’accés a l’habitatge té molts d’aventatges: s’eliminen els beneficis del promotor, és un model no especulatiu que posa el focus en l’ús efectiu de l’habitatge i no en la seva mercantilització… És un sistema de titularitat col·lectiva basat en la gestió democràtica de l’administració i conservació de l’edifici, capaç de decidir el model de convivència que es vol impulsar. I per últim, des del punt de vista mediambiental, els projectes arquitectònics que es promouen segueixen criteris que permeten reduir l’impacte ambiental de les construccions, tals com els consums d’energia i aigua. Es prioritzen les energies renovables i s’afavoreix l’ús de materials locals.
A dins Manacor estan prevists onze habitatges en el Carrer de Lleó XIII, nº 15. A Son Servera n’hi haurà 42,. A Vilafranca, 21.. A més, també n’hi haurà a Llucmajor i Santa Maria.
Aquest mateix dijous, dia 13 de setembre, a les 19.00 hores a l’Espai Francesc Quetglas, de Palma (carretera Manacor, 156) tendrà lloc la presentació del concurs d’adjudicació, la jornada inclou xerrades d’experts i usuaris que ja gaudeixen d’aquest nou model a Madrid, Barcelona i Eivissa. Presentaran l’acte el Conseller de Territori de la CAIB, Marc Pons, el director general d’arquitectura i habitatge Eduard Vila i la directora gerent de l’IBAVI, Maria Antònia Garcías. Els tècnics de l’IBAVI Carles Oliver, Lara Fuster i Lluc Pol, juntament amb Artur Fornés, assessor extern en la redacció de les bases del concurs, explicaran les condicions de la convocatòria.

Back To Top
Search