skip to Main Content

Primeres passes per a la potabilització de l’aigua al nucli de Manacor

L’Ajuntament de Manacor i la SAM posaran en marxa el pròxim estiu una planta potabilitzadora pilot que s’espera que doni solució als problemes d’excés de nitrats i calç a l’aigua dins el nucli del municipi.

“Dins aquest mandat, manacorins i manacorines podran veure rajar aigua potable de les seves aixetes”. Així de clar i satisfet s’expressava el batle de Manacor, Miquel Oliver, després d’informar en roda de premsa sobre la licitació de la planta potabilitzadora amb la qual es faran les primeres proves de potabilització de l’aigua de Manacor. La presidenta de la SAM, Cristina Capó, el vicepresident i el gerent de la SAM, Sebastià Nadal i Francesc Gomila, han participat d’aquest anunci que s’espera que doni solució a l’excés de nitrats i calç de l’aigua. El projecte pilot, coordinat per l’Ajuntament i la SAM, consistirà a instal·lar una planta potabilitzadora que subministrarà aigua a un petit sector de la població, en total 750 habitatges dins el nucli de Manacor. La construcció de la planta, que s’ubicarà al dipòsit d’aigua del Serralt, costarà uns 350.000 euros i s’espera que l’empresa encarregada del projecte comenci fer-la funcionar el juny de 2021. El principal objectiu d’aquesta prova és comprovar l’eficàcia de la tecnologia utilitzada, un sistema de filtració de membranes que subministrarà uns 300 metres cúbics diaris d’aigua i amb un consum energètic de 300 kW per dia.

Com ha explicat Capó, és un sistema innovador, econòmic i respectuós amb el medi ambient que “permet tenir un disseny molt específic per a cada tipus d’aigua”. A partir de l’estiu, la planta començarà a funcionar per aquests 750 habitatges i servirà com a model per estudiar els efectes que té sobre l’aigua i la xarxa. Així com marca el contracte, l’empresa encarregada haurà de posar en marxa la planta de tractament i dur el seu manteniment durant els pròxims dos anys. A més, haurà d’assessorar i formar els operaris de la SAM per tal que en un futur puguin dur la planta de forma autònoma. Segons ha explicat Sebastià Nadal, l’acord contractual obliga l’empresa a posar en funcionament la planta i aconseguir “uns paràmetres de l’aigua acords als criteris sanitaris”. Una vegada es tengui constància que la prova ha estat un èxit, es començaran els tràmits per a poder obtenir una planta potabilitzadora més grossa per abastir tot Manacor. Posteriorment, la planta pilot es traslladarà a Cala Murada, un nucli que s’ajusta a la seva capacitat d’acció.

Segons explica Gomila, aquest és un exercici d’empoderament i des de la SAM “entenem que nosaltres hem de ser capaços de controlar l’aigua” fora dependre de contractes i preus d’altres empreses. Cal dir que, per ara, aquesta operació no tendrà cap cost addicional per als consumidors i que encara no s’ha decidit quin serà el sector de Manacor on es durà a terme la prova pilot. Sigui com sigui, Manacor ja fa les primeres passes per a poder gaudir d’aigua potable, un fet que, segons Oliver, pot alleugerir les despeses dins les llars i que ajudarà econòmicament a les famílies que més o necessiten, sobretot tenint en compte la crisi econòmica que vindrà.

Back To Top
×Close search
Search