skip to Main Content

“Si qualque cosa ens ha ensenyat la Covid, és la d’aprendre a conviure amb la incertesa”

Catalina Vadell (Porto Cristo, 1959) és especialista en oncologia mèdica i la directora gerent de l’Hospital. Parlam amb ella sobre el nou confinament i la situació del centre sanitari, quan Manacor comptabilitza més de 200 casos positius per Covid-19.

Foto: SaludEdiciones

Quina capacitat té l’Hospital? Està saturat?
No està saturat però hem tengut un alt índex d’ingressos per Covid i s’espera que aquesta tònica segueixi durant una setmana o deu dies. Hem d’estar preparats per poder donar resposta a tots els pacients que hàgim d’atendre. Fins a la setmana passada teníem 9 habitacions destinades i actualment en tenim 17. La previsió és augmentar el nombre d’habitacions a 25 en la propera setmana. En total, tenim uns 200 llits i també tenim la planta de pediatria i d’obstetrícia i ginecologia que només en situacions molt excepcionals s’hi ingressen casos que no pertanyin a aquestes especialitats. Quant a UCI, habitualment teníem 5 habitacions i d’ençà que va començar la pandèmia en tenim 8 més.

Quins són els focus de contagi? Hi ha rumors que apunten un gran focus en una mesquita.
Jo no en tenc constància. Des de Salut Pública ja fa setmanes que miraven Manacor amb lupa i segons ens han informat es tracta de múltiples petits focus i això vol dir que tots ens hem relaxat.

Quan es posa sobre la taula el confinament perimetral? Per què heu insistit en dir que l’Hospital no l’havia demanat?
És una decisió que han pres els experts, que nosaltres secundam i esperam que funcioni. Nosaltres dilluns vam transmetre la nostra preocupació extrema per la situació a Manacor i consideràvem que era el moment de prendre mesures, fossin les que fossin. Pens que és una bona mesura perquè equilibra la retallada de llibertats amb una vida gairebé normal dins del nucli urbà.

És una avantsala de restriccions més dures?
No ho sé. En funció de la situació s’hauran de prendre mesures. Si la Covid ens ha ensenyat qualque cosa, és la d’aprendre a conviure amb la incertesa. Hem de saber gestionar aquesta incertesa i ser ràpids a l’hora de prendre noves decisions.
Quan se’n veuran els resultats? A Eivissa, per exemple, no ha servit de gaire.
És vera però en canvi a Son Gotleu sí que van servir, cada realitat és diferent. Jo torn a apel·lar a la responsabilitat individual: si algú pensa que això només s’arregla amb les mesures que puguin prendre les autoritats estan molt equivocats. La mesura més important és la responsabilitat de cadascú. M’agradaria que tots fóssim responsables i prenguéssim les bones decisions. Ens agradi o no és el moment de restringir al màxim la nostra vida social i quan hi siguin, s’han de fer amb totes les precaucions. La repercussió no es veurà fins que hagi passat una setmana o deu dies.

Estam pitjor ara que durant el primer confinament del març?
Quant a casos positius a nivell comunitari, evidentment que sí. Si xerram de la situació de l’Hospital, estam rotundament millor: coneixem millor la malaltia, no estàvem preparats i els EPI eren justos. Ara tenim molta més tranquil·litat a l’hora de tractar la malaltia.

 

 

Back To Top
Search