Skip to content

Putin, un criminal de guerra. Una guerra inacceptable, com totes

Indigneu-vos. Pep Barrull

No per anunciada ens ha deixat de sorprendre, ens ha encongit el cor. Tant de patiment i destrucció inútil.
Putin ha actuat com un cercabregues xulesc, tantes vegades visionat en pel·lícules. O el que es creu l’amo del carrer i atemoreix els altres nins imposant la seva llei, la força. Aquest dictador, aquest egòlatra, personatge sinistre que practica la inhumanitat, que silencia l’oposició, que persegueix fins a l’assassinat els seus opositors (Boris Berezovski, Natàlia Estemirova, Alexandre Litvinenko, Anna Politkovskaia, Boris Nemtsov,…) sovint amb substàncies radioactives, a la presó, a trets. El darrer cas és el de l’opositor Aleksei Navalni, enverinat amb Novitxok i ara a la presó a Rússia. O els tres intents d’assassinat del president ucraïnès Volodímir Zelenski, segons ha estat denunciat. Desenes de milers detenguts per manifestar-se al crit de “No a la guerra”, violats els domicilis i detenguts diferents opositors. La vulneració dels drets humans i els més elementals drets democràtics a Rússia. Les presons plenes de presos polítics, els mitjans de comunicació opositors tancats, els periodistes i corresponsals estrangers han hagut de marxar de Rússia després de l’aprovació per la Duma de la llei que castiga amb 15 anys de presó la difusió de notícies crítiques amb l’exèrcit i l’estat (no és una guerra, és una intervenció militar, no hi ha invasió d’Ucraïna). I por, molta por (més de 3 milions de refugiats). Vides truncades, ciutats arrasades, misèria, desesperació, incertesa pel futur. Només per fer possible el seu somni d’una Rússia gran, l’imperi dels Tsars. Més actual que mai el Diguem No d’en Raimon:

Hem vist la por / ser llei per a tots.
Hem vist la sang / que sols fa sang.
Hem vist tancats / a la presó / homes plens de raó.
No / Jo dic no / diguem no
Nosaltres no som d’eixe món

Hem llegit les reflexions de Noam Chomsky “La invasió russa d’Ucraïna és un atac no provocat i injustificat que passarà a la història com un dels majors crims de guerra del segle XXI… la confrontació és una sentència de mort per a l’espècie, sense guanyadors. Estem en un moment crucial de la història de la humanitat. No es pot negar. No es pot ignorar” (reflexiona també sobre el paper de l’OTAN i la unilateralitat dels EUA, els errors comesos per no haver acordat un nou ordre mundial comptant amb Rússia, sobre el desviament de l’atenció al gran problema que és la crisi climàtica).
Tampoc podem deixar de dir que tota aquesta crisi l’estam contemplant amb una mirada “eurocentrista” i que el món occidental ha d’assumir les seves responsabilitats i deixar de banda la hipocresia, la mentida i l’autocomplaença. Hi ha en aquests moments moltes altres guerres al món, i que molts països en són responsables per vendre armes als contendents: Etiòpia, Afganistan, Iemen (l’Estat espanyol facilita armes a Aràbia Saudita), Síria, el Sàhara, Palestina, Moçambic.
I sí, Putin és un criminal de guerra i contra la humanitat i segurament no pagarà cap preu pel genocidi en la invasió d’Ucraïna. EUA, i perquè ho tenim molt fresc envaí l’Iraq, amb les mentides que el règim de Sadam Hussein tenia armes de destrucció massiva. I el trio de les Açores, Busch, Blair i Aznar promogueren l’atac contra l’Iraq i centenars de milers moriren, el país arrasat, misèria per la població civil. Sempre he considerat que eren mereixedors de ser jutjats per crims contra la humanitat, i res, campen lliures. I n’Aznar encara predica des de la FAES, arrogant, infame.
Hem vist com els carros de combat, camions militars llueixen una “Z” ben visible (el Zorro no ha tornat, tot i que seria més compassiu). Aquesta “Z” vol dir Za Povedu, “Per la victòria”. Hem sabut que els habitatges d’opositors han estat pintades amb aquesta lletra, també ONGs. Res, Hitler també ho feu per assenyalar els jueus i va passar el que va passar. Putin justifica que cal desnazificar Ucraïna, quant de cinisme. I quina casualitat, el director de cinema Costa Gavras filmà “Z”, per denunciar la dictadura del règim dels coronels a Grècia, denunciar el feixisme. I ara Putin perverteix el símbol.
Tant de bo aquesta i totes les guerres acabin prest, ja. Més indignat que mai, no a la guerra.

Back To Top
Search