skip to Main Content

“Quan vaig a viure a un lloc determinat, el primer que faig és intentar aprendre la llengua d’aquell lloc”

Coneixem alumnes i professors de l’Escola Municipal de Mallorquí.

Maria Antònia Móra, professora de català: “Amb en Bauzá hi va haver una davallada bestial”

Quin temps fa que ets professora de l’EMM?
Ara deu fer desset o devuit anys, vaig començar que feia el reciclatge de català, i una cosa va dur l’altra.

Quin curs imparteixes a l’actualitat?
Faig el C1 semipresencial, és un dia a la setmana, dues hores.

Què feis a classe?
Amb dues hores a la setmana has de dedicar el temps de classe a corregir i explicar. La feina l’han de fer ells a ca seva. Això a vegades fa que hi hagi gent que quedi pel camí, que es despengi perquè el ritme és accelerat. Però també tenen l’opció de fer-lo presencial, que són dos dies a la setmana dues hores i mitja. Així pots fer més feina a classe.

Quants alumnes tens tu? I quin és el perfil?
No et puc dir quants serem, perquè no hem començat encara; però calcul que més de vint. És un nivell que molta gent demana. Pel que fa al perfil, hi ha una mica de tot, llicenciats que el necessiten per fer classes, metges de l’hospital, gent més major que el fa per aprendre… Tot i que també n’hi ha que vénen només pel títol.

Com ha evolucionat l’Escola aquests anys?
Jo he vist alts i baixos. De tot d’una hi havia el gruix normal de gent, llavors hi va haver uns anys molt bons, quan érem al Mossèn, en què haguérem de fer un parell de grups de C1. Llavors va venir en Bauzá i hi va haver una davallada bestial. Hi havia grups que no es feien perquè no arribàvem a deu, que era el mínim. Ara hi torna a haver bastanta gent.

Juan Diego, alumne de català: “L’EMM és un bon lloc per conèixer Manacor”

D’on ets? Quin temps fa que ets aquí i per què hi vares venir?
Som de Sevilla. Fa gairebé un any que som aquí, vaig venir l’octubre de l’any passat, perquè la meva al·lota va trobar feina a Capdepera, miràrem quin lloc era el millor per viure per aquí prop i vàrem decidir Manacor.

I per què vares decidir venir a l’Escola de Mallorquí?
Som una persona molt interessada en la cultura, l’art, i quan vaig a viure a un lloc, el primer que faig sempre és intentar aprendre la llengua d’aquell lloc, perquè per jo és part de la cultura, del cor de la gent d’aquí. I com a mestre i periodista que som, per jo la paraula, la comunicació i la llengua són coses molt importants. A més, a mi, el català a l’orella sempre m’ha resultat molt poètic, molt guapo; per tot en suma vaig venir aquí, i estic molt interessat des del primer dia. També la meva experiència em diu que quan aprens una nova llengua, coneixes més persones, tens una millor integració, i és molt guapo tot això.

Quin nivell vares fer? Continuaràs?
Vaig cursar l’A2, l’any passat; però na Catalina, la meva mestra, em va dir que em veia molt motivat i amb bon nivell per fer el B1, així que em vaig presentar als dos nivells i vaig passar les dues proves. Enguany, segurament, al gener, seguiré els estudis, amb la intenció de presentar-me al B2.

T’han agradat les classes? Quina valoració fas de l’Escola?
Aquí en general és molt positiu tot. És una cosa que li vaig dir a na Catalina el darrer dia, que estava molt content de la seva manera de plantejar i de fer les classes, per mi va ser una professora ideal, amb energia, amb idees, que ens motivava molt. Crec que aquí és fan molt bé les coses, hi ha molt bons professors, i és un bon lloc per conèixer millor Manacor i els manacorins.

T’ha resultat fàcil o difícil aprendre català?
Difícil perquè som exigent amb jo mateix, però fàcil perquè m’agrada molt aprendre llengües, i per la manera d’ensenyar. També m’agrada llegir llibres en català, veure la televisió en català, i tot això ajuda, crec. Va ser més difícil per jo aprendre anglès que no català.

 

Antoni Sansó, alumne d’història de Mallorca: “Ara tenc una idea més completa de la nostra història”

Ets alumne de l’Escola de Mallorquí, quins cursos hi has fet?
Jo he fet els cursos d’història de Mallorca, els quatre que hi ha.

Perquè vares decidir apuntar-t’hi?
Perquè considerava que jo a la història la sabia a trossets, i volia tenir una idea més completa. I la veritat és que m’ha anat molt bé, ara quan sent parlar de qualque fet de la nostra història ja el puc situar millor; no ho sé, jo coneixia Joanot Colom, Simó Tort, però era com si tengués moltes peces d’un puzle que ara he pogut col·locar.

T’agradaven les classes? Què fèieu?
Sí, Per una part la professora, na Margalida, és molt entretenguda, i llavors fèiem col·loquis, també fèiem visites a diferents llocs…

Quants éreu al grup, més o menys? La majoria dels teus companys han fet els quatre cursos com tu?
Devíem ser entre quinze i vint; i sí, la majoria de gent del nostre grup ha seguit i ha fet els quatre cursos. També érem la primera promoció, la nostra.

Per tot el que contes veig que estàs satisfet…
Sí, ha estat molt interessant i molt útil, és com tenir-ho tot més clar. Ara quan fas una visita cultural gaudeixes més, igual que quan viatges. Tens una idea de com vivia la gent, sabem què ha passat en aquesta terra nostra…

I ara que ja no hi ha més cursos, què faràs?
Seguir fent feina jo tot sol, llegir… També hi ha la possibilitat dels Amics del Museu, que sempre fan activitats i coses, i estar pendent de si a l’Escola de Mallorquí tornen a fer qualque cosa més.

Back To Top
Search