skip to Main Content

Quatre dones i un home víctima dels camps nazis, nous homenatjats amb les llambordes de la memòria a Manacor

També es col·locaran plaques als llocs on visqueren al Principat les quatre milicianes de la Creu Roja identificades fins ara.

Dissabte que ve s’instal·laran a Manacor cinc noves llambordes de la memòria, que és el nom amb què es denominen ara i aquí les Stolpersteine, les plaques amb el nom de les persones mortes per la repressió feixista a Europa que col·loca la Fundació Stolpersteine, impulsada per l’artista alemany Günter Demnig, que fins ara ha col·locat 75.000 pedres arreu del món. Aquestes cinc plaques se sumen a les ja col·locades en memòria d’Antoni Amer, batle republicà de Manacor, i dels líders republicans de Porto Cristo, Son Carrió, Son Macià i Son Negre.

Ara seran quatre dones i un home víctima dels camps nazis els homenatjats. Margalida Jaume Vanrell, que morí assassinada a Son Coletes els darrers dies d’agost del 1936. El seu home també va ser assassinat. Deixaren òrfenes dues filles seves. Francesca Llull Font i Francesca Salas Llull eren mare i filla. Foren assassinades el 8 de gener de 1937. El pare de la família, Llorenç Salas Domenge també havia estat assassinat. Se’n salvà un fill, Joan, que morí anys més tard, de mort natural. Gabriel a Grimalt Sitjar, morí assassinada el setembre del 1936 pel falangista Joan de Son Perot i el seu crim va ser denunciat per la premsa pocs anys més tard. Les despulles de Gabriela foren exhumades el 1953 i enterrades dignament.

Finalment, el cinquè homenatjat és Joan Amer Vadell, republicà manacorí que partí cap a Barcelona en esclatar la guerra. D’allà, amb l’entrada de les tropes franquistes el 1939 travessà la frontera cap a França per acabar al camp d’extermini nazi de Dachau, a Alemanya, on morí.

Segons Marc Andreu Herrera Oliver, director general de Memòria Democràtica, “hem triat quatre dones perquè volíem fer visible la doble represssió que patien i perquè les primeres pedres col·locades a Manacor només homenatjaven homes”. Herrera explica que aquestes cinc pedres que es col·loquen dissabte a Manacor formen part d’un conjunt d’un total de 97, que es col·locaran a les quatre illes. A més, entre les homenatjades d’aquesta tongada hi ha quatre de les cinc milicianes que foren assassinades a Manacor. “La cinquena encara no ha pogut ser identificada, però les altres quatre sí, i per això es col·locaran quatre pedres en memòria seva a Barcelona, davant el lloc on vivien abans de venir cap a Mallorca amb les tropes del capità Bayo”. A més d’aquestes quatre milicianes, també es col·locarà una pedra a Madrid en memòria de Matilde Landa, la lluitadora que es va suïcidar a la presó de Ca’n Sales.

Les plaques “manacorines” es col·locaran davant les cases on fisqueren les persones homenatjades, a la plaça del Convent, al carrer d’en Sales i al carrer del General Barceló.

Segons explica Herrera, “tenim pensat continuar amb aquesta línia, tot i que depenem de la disponibilitat de la Fundació Stolpersteine i de quantes en podem posar cada vegada. Depenem també de la disponibilitat de Günter Demnig, que és una persona d’edat avançada i que ara, amb les circumstàncies actuals causades per la Covid-19 no es pot desplaçar fins aquí”. Per això aquesta vegada seran persones o representants d’entitats que hagin destacat en el camí cap a la recuperació de la memòria històrica les que participaran juntament amb les famílies de les persones homenatjades en l’acte de col·locació d’aquestes pedres.

Back To Top
Search