Skip to content

Què ha passat l’any 2018?

Sis temes com a resum de l’any. Segur que trobareu que n’hi ha de més interessants, però són qüestions que hem tractat des del Cent per Cent i en tot cas només és una proposta…

L’any de la torrentada

El 6 de setembre de 1989, una data maleïda per tota una generació, ha passat a la història. Ara la data que associarem al desastre durant molts d’anys serà dia 9 d’octubre de 2019. I pel mateix motiu, la torrentada, però corregida i augmentada vista la magnitid de la tragèdia. Un balanç final de tretze víctimes mortals i d’una barbaritat de danys materials amb Sant Llorenç com a epicentre i mals escampats per tot el Llevant mallorquí tenyiren de negre Mallorca sencera. Encara ara avui no s’ha restablert tot l’ordre anterior ni dins la via pública (s’acaba d’obrir al trànsit el pont de s’Illot) ni dins les propietats privades. La catàstrofe va fer florir una solidaritat mai vista i que encara dura.

L’any dels aparcaments oberts 24 hores

El municipi de Manacor compta amb tres aparcaments subterranis oberts com a servei públic. Uns, els primers, al capdamunt del passeig de Na Camel·la; uns altres a la plaça de Sant Jaume i els darrers, cronològicament, a la plaça de l’Aljub de Porto Cristo. Poc devia imaginar el batle Miquel Riera que avui, prop de vint anys després de ser pensats, haurien estat infrautilitzats fins fa una setmana. Un nou sistema automàtic permet que estiguin oberts les 24 hores del dia els set dies de la setmana. Una millora que arriba tard però que ha de contribuir a millorar la qualitat de vida de residents i visitants. Fins fa no res l’horari d’ús estava limitat als dies feiners de set del matí a onze del vespre.

L’any del millor voleibol

Jaume Febrer, Caixeta, és l’entrenador de l’equip masculí de Superlliga del Club Voleibol Manacor. L’any passat per aquest temps, el conjunt que ja dirigia duia una excel·lent i sorprenent campanya al capdavant de la Superlliga 2, es donava per segur mantenir la categoria. El món esportiu manacorí estava alabat de com un equip de poble amb jugadors aficionats i la majoria del planter jugava de tu a tu amb equips molt consolidats. I es produí el miracle, l’equip ho anà guanyant tot i, per mèrits propis, ascendí a la màxima categoria del voleibol de l’Estat espanyol. Ara ha acabat la primera volta de la lliga, només s’han guanyat dos partits però les opcions de mantenir la categoria resten pràcticament intactes.

L’any de les coses pendents

Molts dels reptes que fa anys que són necessaris per Manacor, o fins i tot imprescindibles, han quedat dins el tinter. Un any més Manacor no disposa d’aigua corrent potable. Les millores que des de l’administració s’han fet a la xarxa i als depòsits no són encara suficients per tenir aigua apta per al consum humà. Tot sembla indicar que la solució és l’anhelada desnitrificadora que per ara ni Ajuntament ni Govern han volgut pressupostar. També queda pendent la millora del servei de neteja viària i recollida de residus, molt criticat de fa anys pels suposats incompliments de les condicions. Sense sortir de l’Ajuntament, tampoc ha estat l’any de l’aprovació del Pla General ni d’aconseguir un temps lògic per a tenir un permís d’obra.

L’any que les dones començaren a ballar

Les festes de Crist Rei d’enguany han vist ballar per primera vegada en la història una nina amb els Indis. És un fet senzill però al mateix temps important per a molta gent. No s’ha vist mai però encara ni dins els Moretons o amb la colla de Dimonis. Tant institucions com societat civil semblen decidides a fer tenir ver aquesta igualtat d’oportunitats i caldrà veure quins moviments i quines resistències es donen a partir d’ara que el camí s’ha obert. L’Ajuntament va aprovar un acord el mes de juliol en què es demanava a Indis i Moretons (danses infantils) que s’obrissin a les nines. El mes de setembre aquest acord, unànime dels 21 regidors, s’ampliava a totes les danses de Manacor.

L’any en què es preparen les eleccions

Qui serà el proper batle o batlessa de Manacor? Oliver, Riera o Rosselló? O un altre? Aquestes incògnites no es desvetllaran fins d’aquí a mig anyet però els darrers mesos de l’any en curs van sorgint qüestions que ajuden a aclarir el panorama. Semblen clares les apostes de Més-Esquerra i PI per repetir cap de llista, tot i les renovacions als primers llocs de les llistes. Sembla clara també l’aposta del PP per Sansó i del PSOE per Hinojosa. Dubtes fins al darrer moment a AIPC-SyS entre Gomila i Llodrà. Grimalt repetirà a Volem però segurament ampliarà amb la presència d’Esquerra Unida dins les seves files. Incògnites cap a la dreta amb les noves incorporacions dins el panorama de Ciutadans i de Vox. I Pastor? S’amaga…

Back To Top
Search