Skip to content

Què ha passat l’any 2019?

Foto portada: Ralf Roletschek

Proposam sis temes; algunes de les qüestions més destacades de l’actualitat manacorina d’enguany. Segur que n’hi ha molts més però aquests, des del Cent per Cent, els hem seguit de prop i poden resumir l’any a escala informativa.

La tornada del govern dels 144 dies

Les eleccions municipals d’enguany han permès una nova edició del govern dels 144 i que Miquel Oliver, el batle dolç, hagi tornat a prendre la vara de comandament amb el pacte entre MÉS-Esquerra (7), Podemos (1) i PSOE (3). La sessió de votació, fou sorprenent, ja que, Miquel Oliver no només va rebre els 11 vots favorables dels membres del pacte, sinó que també s’hi van sumar els vots d’Antonio Garcia, de SYS i de Joan Gomila, d’AIPC. Sigui com a càstig per la moció de censura o per un gir de Manacor cap a l’esquerra, el nou equip ha encetat el primer de quatre anys de govern municipal entre crítiques i alabances. Sigui com sigui, a hores d’ara, encara no se’n poden fer gaires valoracions.

 

El conflicte entre Miquel Oliver i Rafel Nadal

Tot va sorgir arran d’unes declaracions d’Oliver al mitjà El Confidencial on va afirmar que s’havia fet urbanisme a la carta i també afegí que l’anterior govern municipal no havia reclamat el pagament de l’IBI ni de les escombraries a l’Acadèmia. Nadal va escriure una carta pública on explicà que se sentia dolgut per les declaracions del batle i afirmava que se sentia privilegiat per la modificació de la llei que li permeté fer el centre de tecnificació; que complia amb tot allò que se li demanava com a contraprestació per aquest favor i que estava al corrent de pagament de tots els seus tributs. Tot plegat va causar una gran repercussió mediàtica i també la reacció de partits de dreta que es posicionaren a favor del tennista.

 

 

L’aprovació del Pla General

El Pla General ha estat un dels temes més calents de l’any. El mes de novembre es va dur a terme l’aprovació provisional a la qual, tots els grups polítics que conformen el consistori manco el Partit Popular, hi varen votar a favor. Així i tot, el pla tengué l’oposició de part de la ciutadania manacorina que critiquen la manca de participació i consideren que no se soluciona el problema de la degradació del centre de la ciutat ni tampoc la qüestió de la zona de Torreflorida, on es permet la construcció de gairebé 300 nous habitatges. Sigui com sigui, després de molts mesos de polèmica, l’aprovació del nou Pla General, posa punt i final a més de quaranta anys de Normes Subsidiàries.

 

 

L’hipòdrom de Manacor, no tanca

Després d’anys de queixes per l’abandonament del trot manacorí i sota l’amenaça del tancament del recinte, fa poques setmanes el Consell de Mallorca ha ratificat el conveni entre l’Ajuntament de Manacor i l’Institut d’Esport Hípic de Mallorca (IEHM), que estableix que aquest darrer seguirà gestionant l’hipòdrom i durà a terme les millores que les instal·lacions necessiten, com la climatització o les estructures. Tot plegat ha estat gràcies a la cessió que vuitanta accionistes de l’hipòdrom han fet de les seves accions a l’Ajuntament de Manacor, que ha aconseguit fer-se amb el 51% del total. Així s’han reduït les complicacions en la gestió i es manté l’esport hípic, element tradicional de la nostra localitat.

 

 

 

Introducció de la fracció orgànica i primeres sancions

El nou contracte de neteja que va deixar preparat l’anterior govern ha significat la implantació del sistema porta a porta i també la introducció de la fracció orgànica en diversos punts del municipi que, a poc a poc, s’implementarà a tot Manacor amb un sistema de contenidors intel·ligents. Així mateix, el regidor de Medi Ambient, Sebastià Llodrà ha anunciat enguany les primeres penalitzacions i sancions econòmiques a l’empresa concessionària de la neteja i la recollida de fems, Lumsa. Així mateix, també s’han donat els primers casos de sancions a particulars per l’abandonament de voluminosos al carrer i per excrements de cans. En el primer cas, es tractà d’una multa de 750 euros.

 

 

 

Una petita obertura de l’hermètic Patronat

El Patronat de Sant Antoni ha realitzat un curset per formar part del planter de dimonis amb 24 places de les quals se n’ompliren 17. El curset tengué una part teòrica, avaluada amb un qüestionari, i una part pràctica, que consistí en la pràctica del ball i que va avaluar el baciner, l’actual dimoni gros, Toni Puig i la mestra de ball de bot, Antònia Truca. Es tracta d’una passa que des del Patronat valoren com a “grossa” però que no ha satisfet als sectors més crítics que reclamen una major democratització de la festa i la inclusió de la dona en la dansa. Sigui com sigui, el cert és que des del Patronat asseguren que aquest planter no significa que ningú hagi de poder substituir cap de les figures pròximament.

Back To Top
Search