skip to Main Content

Què hauria de tenir una cistella de la compra bàsica?

El racó nutricional. Rosa Riera Fuentespina

Com tots sabem, després de les restriccions causades per la pandèmia del coronavirus, la demanda dels consumidors es va disparar. Això va fer que els preus incrementessin excessivament.
Aquesta pujada de preus la podem veure reflectida a diferents àmbits de la vida quotidiana i és per això que s’han realitzat diverses estratègies per pal·liar-ne els seus afectes (descomptes en els preus dels carburants o cistelles de compra bàsica). Tot i que l’any anterior ja es varen anar acumulant pujades de preus de molts aliments bàsics, a causa de la guerra a Ucraïna el preu dels aliments és un dels que més s’ha disparat i es fa complicat portar una vida saludable basada aliments frescos (fruites, vegetals, peix, carn o ous) o mínimament processats.
Durant la primera quinzena de setembre, es va fer públic la notícia que la cadena de supermercats francesos Carrefour ha estat de les primeres a realitzar la seva pròpia cistella anticrisi seguint la petició de la ministra de Treball, Yolanda Díaz sobre limitar el preu dels productes bàsics. Aquesta llista, que es mantindrà fins a mitjan gener, consta de 30 productes a 30 euros que si s’adquirissin individualment el preu final de 46 euros. La gran majoria d’aquests productes són alimentaris exceptuant-ne algun de neteja.
Entre els aliments que conté hi ha oli de gira-sol, vinagre de vi blanc, refresc de te, suc de taronja, alguns precuinats com mandonguilles, conserves de peix en oli de gira-sol, xocolata blanca, cereals, galetes o diferents tipus de pa que no són del tot saludables. Com podem observar, en aquesta llista hi ha productes de no són imprescindibles pel seu alt contingut en sucre. A més, si agafam com a base el patró dietètic tradicional que tenim al nostre país no són saludables.
Aquesta llista de productes, no són els més barats del mercat, ja que no hi trobem cap llegum, quan són un dels productes més econòmics i amb més beneficis nutricionals. Els pans, per exemple seria millor si fossin de barra o que les conserves de peix fossin al natural o en oli d’oliva. Altres productes que trobem són xítxeros en conserva que es podrien substituir per pèsols congelats, ja que porten menys conservants. També en manquen productes com els ous, el peix o la carn.
Un altre aspecte que m’agradaria remarcar, és que aquí a Mallorca no tothom pot tenir accés a un supermercat d’aquesta cadena. Així doncs, què podem fer si volem estalviar en la compra setmanal o mensual? Doncs són diverses les actuacions, però si comencem fent el menú setmanal, sabrem el que ens fa falta per poder-lo realitzar. A més el fet de consumir productes de temporada ajuda a reduir la despesa perquè solen ser més econòmics. Altres consells que us podria donar seria no tenir extres cada dia (llaminadures, brioixeria, begudes ensucrades o alcohòlics), conservar els aliments adequadament, cuinar una vegada per tota la setmana (ajuda a evitar que es facin mal bé els aliments frescos) o ajustar les quantitats de menjar.

Back To Top
Search