Skip to content

“Rendir-se és deixar d’oferir resistència”

“Rendir-se” que Anastasia Egorova va realitzar entre els anys 2017 i 2018 i que va ser exposat a l’escola de ceràmica de Pòrtol. Ara es pot visitar a l’hotel rural Son Bauló fins dia 31 de gener.

Són desset escultures, desset fotografies, i un vídeo obra de Tarek Serraj. El projecte, diu Egorova, “va començar com una cosa experimental. En un recipient de fang cru no enfornat hi posava fang líquid dedins per saber què passava. El fang líquid amarava les parets del recipient per dedins…. les parets tornaven blanes i la peça es col·lapsava”. És així i dò que “totes les peces estan obertes i rompudes”. Però el que vertaderament interessava Egorova era aquesta evolució “autònoma” de la peça a partir del moment que hi posava dedins el fang líquid: “La peça es fa tota sola, vaig interpretar que la peça es rendia, que s’obria i que ella tota sola es convertia en una altra cosa”. Aquest procés el va assimilar Egorova amb el concepte de “rendir-se, obrir-se, deixar-se anar, deixar d’oferir resistència”. Les fotografies mostren “les peces que es fan, alguna peça que espera el col·lapse… és més també un joc de llums, potser més artístic”.

Per Egorova, “Rendir-se” és un projecte molt conceptual, hi ha molta filosofia, dins ell. De fet, rendir-se és una simple manera de cedir en comptes d’oposar-se”. Entre d’altres fonts, Egorova acudeix a Osho per explicar-ho: “Rendir-se ocorre quan l’ego desapareix. Nosaltres som ego, i no podem anar cap a rendir-nos, perquè nosaltres som la barrera”. A més, en tot el procés, no sols es rendeix la peça, sinó l’autora mateixa, perquè jo també “em rendesc a no voler controlasr el procés de la peça fins al final”.

Per Egorova el confinament i la pandèmia no han significsat un impuls o una trava en la tasca creativa: “Jo sempre estic en un procés i no crec que pugui comparar el que em passa ara i el que em passava fa dos anys”. La ceramista percep a Manacor, així mateix, “una manca d’espais per exposar. Vaig demanar a l’Ajuntament per exposar i em varen dir que no teneien espai”.

Back To Top
Search