skip to Main Content
Foto: Seniorresidencias.es

Residències i Covid-19: el cas de Seniors de Sant Joan

Foto: Seniorresidencias.es

La residència Seniors Sant Joan ha estat la residència més afectada durant la segona onada de contagis a les Illes Balears, entre finals d’agost i principis de setembre la meitat dels residents s’han contagiat, tres han mort i quasi la meitat dels professionals han donat positiu.

La situació de les residències de gent gran és una realitat plena de clarobscurs que ha preocupat molt des que va començar la pandèmia el passat mes de març. No només perquè són centres on viuen pacients d’alt risc sinó també perquè existeixen certs dubtes sobre la qualitat del nostre servei -públic, privat o concertat- d’atenció a la dependència, quasi sempre subjecte al designi lucratiu. Un debat clau aquests dies i que ens condueix cap a una pregunta: què hi passa a les residències de gent gran?

La residència Seniors Sant Joan ha estat el cas més virulent però no l’únic. Les darreres setmanes han anat apareixent diversos casos de contagis a la residència de Son Güells (Palma), la Domus Vi de Capdepera, la Seniors de Montuïri, la residència Cala Estància (Palma) o la de Sa Serra a Eivissa. A hores d’ara i segons les darreres dades de la Conselleria de Salut i Consum hi ha 170 positius actius, 84 dels quals estan hospitalitzats, a les residències de les Illes Balears. Concretament, els usuaris residents contagiats a Sant Joan han augmentat fins a 58, quatre han mort i, a més, 29 professionals han donat positiu.

El Grup Korian és l’empresa que a través de la marca Seniors gestiona la residència de Sant Joan. A part d’aquesta, l’entitat té la titularitat de les residències d’Inca, Montuïri, Manacor, Can Picafort i Pollença. Així com apunten Alba Tarragó i Natàlia Vila en un article del 28 d’agost al diari Ara “cinc empreses controlen el 40% dels llits de les residències”. Korian disposa d’un total de sis residències i 696 llits dins l’illa de Mallorca i per tant, forma part d’aquests negocis privats dependents de grans fons d’inversió que controlen el servei.

Senior Sant Joan, que no ha volgut fer declaracions al nostre mitjà, sí que ens ha facilitat un comunicat on s’exposa la tasca realitzada durant la situació d’augment de casos i les mesures preventives aplicades per revertir la situació i assegurar el benestar dels seus pacients, una intervenció que ha rebut el suport d’una auditoria externa realitzada per Bureau Veritas i qualificada amb un excel·lent.

D’entre les mesures adoptades es posen en marxa nous protocols de seguretat pels professionals i les famílies, s’augmenta el personal per a la neteja, s’ofereixen PCR als professionals totalment a càrrec de l’empresa o es distribueix la residència en quatre espais pels pacients positius confirmats, els pacients sospitosos per contacte directe, els pacients sospitosos per simptomatologia compatible amb la Covid-19 i els pacients no infectats.

Pel que fa als professionals, aquest mitjà ha topat amb la por d’alguns d’ells de parlar sobre el que han viscut, una reacció habitual de qui es protegeix de possibles represàlies. Malauradament, falten cares a l’hora de conèixer la realitat que ens envolta, sobretot si intentam corregir les mancances i prevenir les futures errades.

En resposta a la pregunta inicial, no només hem de dirigir la nostra atenció a números, comunicats oficials i declaracions d’alts càrrecs, també s’ha de donar veu a familiars, professionals i pacients.

Back To Top
Search