skip to Main Content

“Una cosa que no la veus, com l’atures?”

Bel Maria Pascual és la directora de la residència Seniors de Manacor. Com la darrera vegada que parlàrem amb ella, el centre continua sense cap positiu de Covid-19 entre els seus residents i treballadors.

Continuau amb zero contagiats?
De moment sí. Cada vegada que ho dic toc fusta.

Es diu que a les residències l’entrada del virus només és possible a través dels treballadors o dels familiars dels residents que venen a fer visites. Han entrat familiars, després del confinament?
Sí. Seguírem les instruccions tant de Dependència del Govern com de l’IMAS i tornàrem a la normalitat en la mesura del que va ser possible. Es pogueren fer visites i els residents també pogueren sortir. Això va ser així fins que va començar la segona onada, fa dues o tres setmanes. Amb la nova instrucció no es permeten les sortides dels residents, però sí que hi hagi visites. De totes maneres, quan hi ha un cas en estudi, se suspenen les visites fins que es confirma el resultat del cas en estudi.

En aquests casos feis PCR.
Sí. El gran problema són els símptomes: mal de cap, pèrdues de gust i d’olfacte, diarrea, tos, mucositat, problemes respiratoris… Si detectam una simptomatologia compatible avisam les unitats que es cuiden de nosaltres. Aquella persona queda confinada i aïllada de la resta. Tots els resultats que hem tengut han estat negatius. I es continua amb la vida normal.

I què passa quan hi ha un positiu?
Si hi ha un positiu es fa una prova massiva a tot el centre, tant residents com treballadors.

Quantes proves heu fet?
Descomptant la prova massiva que férem com totes les residències durant el confinament, ara n’hem fetes una trentena.

Cal una medicalització de la residència?
Hi ha una unitat dins sanitat destinada a persones vulnerables a les residències. Ells coordinen tots els serveis. Ens hem hagut d’adaptar al que ha anat passant. Si hi ha hagut una persona que no és Covid estable, l’han derivada a hospitals, a les zones per a persones positives de Covid. Les residències no són hospitals. Feim una primera assistència perquè tenim personal sanitari, però no per fer un seguiment.

Teniu personal mèdic i d’infermeria?
A totes les residències hi ha metges i infermeres. Tenim un metge i personal d’infermeria present. El metge és com un metge de família, no vol dir que sigui sempre aquí.

No heu tengut positius, però si passa sembla que és incontrolable.
Aquesta segona onada és molt difícil de controlar. Poden passar casos com els de les residències. A la primera onada era més identificable. El problema dels asimptomàtics és que estan bé. Una cosa que no la veus, com l’atures?

Heu tengut casos de familiars que hagin demanat per dur-se’n els residents a ca seva?
No ens ha passat, però hi havia la possibilitat. Les persones que tenim aquí són molt depenents i és difícil que puguin rebre aquesta cura a les seves cases durant vint-i-quatre hores. Donam prioritat a la comunicació constant amb les famílies perquè sàpiguen què passa en tot moment.

Back To Top
Search