Skip to content

Rosa Sunyer: “La millor manera d’aprendre teatre és estant damunt d’un escenari”

Rosa Sunyer (Manacor), és actriu i directora de teatre. Fa uns 25 anys que es dedica a dirigir grups d’infants i adults. Parlam amb ella sobre la seva feina a la Mostra de Teatre.

Quant de temps fa que et dediques a fer Mostra?
Crec que els primers anys de Mostra encara no hi era. Diria que uns 25 anys.

Quants grups dus ara?
Ara en duc 7. Abans en duia més però de cada vegada estic derivant més els grups a les noves generacions. El que més concentr actualment són grups d’infantil però puc dir que estic contenta que hi hagi gent que agafi la nostra herència.

Quines diferències destacaries a la Mostra de quan vares començar amb l’actualitat?
Fa 33 anys de la Mostra… Hi ha molta diferència! Per començar hi ha molts més alumnes i molts més grups. Els al·lots s’ho agafen d’una altra manera, molt més seriosa. Diria que abans era més com fer tallers…
Segons quins grups d’ESO i Batxillerat, pareixen professionals, s’ho prenen molt més seriosament. Els al·lots no volen fer classe, volen assajar l’obra. Potser amb els més petits és una altra manera de fer feina però amb els grups de grans és així.

Volen anar per feina?
Sí i crec que és la manera d’aprendre a fer teatre. És vera que està bé que es toquin diferents disciplines i es treballi la veu, el cos però la millor manera d’aprendre teatre és estant damunt un escenari.

Creus que és imprescindible haver actuat per poder dirigir?
Per poder dirigir has d’haver estudiat interpretació, direcció o, si ets autodidacta, haver fet molt de teatre. Des del meu punt de vista, hi ha molts factors que s’han de controlar: has de saber crear personatges, projectar, conèixer moviment…

Què creus que és més important la formació o l’experiència?
Està bé que una persona es formi però crec no és imprescindible. Totes les arts tenen una part innata, es duen dins.

Diries que vius del teatre?
Sí. És la feina que he fet tota la vida.

Creus que abans ho teníeu més fàcil que els joves que comencen ara?
Crec que viure del teatre així com de la música, tant ara com abans, és molt complicat.

Què creus que fa que Manacor tengui aquesta estima cap al teatre?
La Mostra Escolar, evidentment. Ha creat un gran planter de teatre: actors i actrius, directors… I això ha fomentat que les famílies vagin al teatre. L’educació que hi ha a Manacor en aquest sentit, és difícil de trobar a altres llocs.

Back To Top
Search