skip to Main Content

Sense dones, no hi ha festa

Assemblea Antipatriarcal de Manacor i la fotògrafa Núria Sánchez creen una exposició fotogràfica que tracta el paper de la dona dins la festa de Sant Antoni i tot l’imaginari simbòlic que l’enrevolta. L’obra es podrà veure a l’espai d’art alternatiu SAïM i durant els capvespres del 9 i 10 de gener.

És evident que enguany la festa de Sant Antoni a Manacor serà ben diferent a causa de la complicada situació epidemiològica de Mallorca, però, alhora, les llums i les ombres que acompanyen la festa més sonada de Manacor hi seran encara ben presents. Si més no, aquesta és l’advertència de l’Assemblea Patriarcal de Manacor que, lluny de posar en pausa la lluita municipalista per reivindicar els drets de les dones i combatre les violències masclistes, ha decidit crear una exposició fotogràfica amb la col·laboració de la fotògrafa Núria Sánchez i amb l’objectiu de “fer visible la figura de la dona dins la festa de Sant Antoni i mostrar l’opressió que viu la dona en altres àmbits”, així com afirmen des de l’associació. L’exposició es podrà visitar el pròxim dissabte 9 i diumenge 10 de gener al Saló d’Art Independent de Manacor (SaïM) de 16 a 20 hores. L’entrada és totalment gratuïta.

Tal com expliquen des d’Assemblea, l’exposició es va començar a gestar el 2019 i com a rèplica d’una exposició organitzada pel Patronat de Sant Antoni en la qual es pretenia fer valer la principal figura de la festa: el dimoni. Al final, l’exposició no es va dur a terme, però l’Assemblea hi va continuar treballant. Més endavant, es van posar en contacte amb Núria Sánchez per poder materialitzar la seva idea a través de la fotografia i afegint un altre element relacionat amb aquesta festivitat com són les glosses. El resultat final n’és aquesta exposició que té com a títol “Sense vessar sang no hi ha sobrassada, sense dones no hi ha festa”.

Les dimònies, Sant Antoni, la sang, la sobrassada i el cos nu són els principals elements amb els quals s’han treballat les imatges i realitzat les fotografies, acompanyades, alhora, per les glosses que vendrien a tancar el significat de cada secció. Com diu Sánchez, l’exposició “és una història, té un fil argumental. Si segueixes el recorregut de les fotografies i llegeixes les glosses pots captar tot el missatge sencer”. L’obra, en part una reivindicació i en part una provocació, intenta trencar amb el paper que se suposa que té la dona a la festa i la vida quotidiana i de la normalització dins el nostre imaginari d’un fet tan natural com la menstruació, de fet, com expliquen des d’Assemblea “la imatge pot parèixer grollera, però l’exposició ens convida a qüestionar-nos perquè això és groller, envers natural”. Pel que fa al treball de Sánchez, explica que ha hagut de defugir de la seva habitual línia artística, “jo sempre treball amb cossos nus cercant harmonies i per jo aquestes fotos són tot el contrari, té el meu estil, però és el contrari del que solc fer”.

Sigui com sigui, l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor continua la seva tasca amb aquesta exposició que, a més, comptarà amb l’exhibició del vestit de la dimònia i les glosses que han anat fent durant els darrers anys, les noves dessuadores de les dimònies i un breu recordatori de la seva trajectòria.

Back To Top
Search