skip to Main Content

“Sonen les campanes, l’any 2020 s’ha acabat”

Carme González i Sebastià Riera Pocoví varen ser segrestats aquests dies passats i descobriren que el mafiós que els havia fet capturar era ni més ni menys que el delegat de Festes Artur Aguiló. El motiu del segrest: la presentació de les Campanades a la Manacorina que, enguany, per les restriccions derivades de la crisi de la Covid-19 han hagut de ser en versió digital i confinada.

González i Riera Pocoví condueixen un audiovisual que supera l’hora de durada. Vestits d’etiqueta, i amb el campanar, ens anuncien una gala amb actuacions musicals, paròdies d’anuncis, balls, les darreres gloses de l’any i moltíssimes sorpreses més.

Amb referències directes al patiment del comerç la primera paròdia és la de l’anunci de la loteria, amb un calb molt manacorí que reparteix dècims a persones que no passen un bon moment.

El primer dels personatges que hi surten és l’actor Toni Gomila, que ens explica que “el 2020 ha estat un any de merda i de por, però també de veïnatge, perquè ens hem fet molt amb els veïnats”.

Gomila diu que aquest 2021, “m’he de posar en forma, estudiaré un poquet d’idiomes, he de ser més per ca nostra, he de fer voreres netes a fora vila, he de llegir més contes a la nina, he de viatjar un poquet més, he de tenir més temps per jo, tenc bastants de llibres per llegir, he d’escriure més, he de reposar més els meus projectes… res, coses fàcils!”.

També visiten ca’n Joan Valls, el Miquel Montoro macianer, tot i que “jo no tenc ni canal de Youtube, i el compte d’Instagram el tenc privat”. A ca’n Valls mengen carn torrada al caliu, “perquè és més bona que torrada al butà”. Valls va ser l’any passat presentador de les campanades a Son Macià. Joan Valls diu que “el 2020 ha estat un any per reflexionar i pensar en positiu de cara al 2021, un any per al qual demana felicitat i salut per poder viure millor”. Valls espera que “el manescal no hagi de venir a vacunar les ovelles pel coronavirus”.

També hi ha una visita a s’Illot, concretament a la llar de la popular Cati Veny, que es demana “per què te n’has duit gent, per què ens separes de la família en aquests moments tan importants, per què ens has fet aparcar il·lusions”, però també dona gràcies a “la gent que ha salvat vides” i creu que hi haurà “més respecte amb el medi ambient i més estimació”. La s’illotera es proposa per al 2021 “tenir molta alegria i poder estar reunida amb la família. Enguany estam separats, però quan ens reunim som cinquanta-cinc”.

La visita a Porto Cristo és amb Joan Gomila, que en comptes de regentar una apotecaria ara sembla l’amo d’un bar, que al tassar, a més, hi té Golam, de Jostissi de Carreró. “L’he agafat com a escorta, perquè ens va alliberar dels dolents, baldament a mi em matàs”. Gomila desitja que el 2021 “poder continuar fent feina, estiguem bons, ajudant a nivell social i polític”, tot i que confessa que “aquestes campanades manacorines ens han tocat un poc els nassos a Porto Cristo per aquest nom de manacorines, perquè això necessitam un Porto Cristo independent”.

S’acosten les dotze i Mateu Xurí i Maribel Servera glosen l’entrada de l’any nou. I després d’ells sonaran ja les campanes que tancaran l’any 2020 i encetaran el 2021. Després, la darrera cançó: “Sonen les campanes, l’any 2020 s’ha acabat”. I que no torni!

Back To Top
Search