skip to Main Content

“Si Aprop no hi fos quedarien desateses moltes persones”

Aprop, l’associació que ajuda des de fa desset anys els malalts de càncer i els seus familiars, també ha vist afectada la seva activitat pel confinament i la Covid-19, en parlam amb Perfecto Acosta, el seu president, a les portes de la conferència “Pandèmia i càncer” que tendrà lloc el 7 de juliol

Com s’han vist afectats els malalts de càncer per la Covid-19?
Com la majoria dels altres malalts. Les altres malalties no s’aturen, per desgràcia. L’Hospital, com la resta de centres sanitaris, per por de contagis, ha prioritzat les visites virtuals o telefòniques. Per sort, a l’hospital de dia no s’hi entra per la mateixa porta i això ha permès poder continuar els tractaments i les visites presencials quan feia falta.. Però així i tot va quedar una mica returat. La psicooncòloga va posar unes mesures de seguretat: mascareta, distància… I molts pacients ja no venien. Només a posar-se el tractament.

Saps si hi ha hagut cap malalt de càncer contagiat?
No tenc referència de cap malalt de càncer afectat per la Covid-19. He parlat diverses vegades amb el cap de servei i no me n’ha contat cap cas.

I ara fareu una conferència coral sobre el tema.
Sí. Jo només hi faré de presentador-moderador. Hi participaran el cap del servei d’oncologia de l’hospital, la gerent Catalina Vadell, Bernadí Bou com a metge de família, i la nostra psicooncòloga, Catalina Garau, que també explicarà com ha hagut de fer moltes de les visites per via telefònica.

El confinament ha afectat l’associació?
Sí. Hem hagut de retallar despeses. Pensa que no hem pogut fer alguns actes que ens donaven una entrada important de doblers, com el sopar solidari, o també la cursa de Porto Cristo. Tampoc hem pogut fer cap a concert.

Heu hagut de prendre mesures?
Sí, ara la psicooncòloga només pot estar a mitja jornada. De totes maneres, mirarem si podem remuntar i podem normalitzar la cosa. Si Aprop no hi fos quedarien desateses moltes persones. Pensa que hi ha setze pobles que depenen de l’Hospital, i que la nostra psicooncòloga ha tengut més de 1.000 visites anuals, a banda de totes les que fan els voluntaris. Aprop va néixer amb il·lusió i va néixer de zero, ho passam malament perquè volem donar els mateixos serveis i ens costa molt però ho surarem.

Com ho fareu per millorar els ingressos que ara no teniu?
Ahir vàrem tenir una reunió per parlar d’aquestes coses. Acabàrem de perfilar aquestes coses. No hem de mester una doblerada. Som una associació humil, però el que volem que no s’apagui la nostra il·lusió, i no la volem cobrar, però sí que volem poder pagar la psicooncòloga i poder deixar un llit, o uns caminadors. Dia 7, per començar, feim la xerrada. I la cursa que es feia per les festes del Carme enguany la farem virtual, i donarem un número de compte perquè la gent hi faci la seva aportació. El sopar, de moment no el podem fer, ni els concerts, perquè els Hams està tancat i no hi ha previsió, de moment, que obri. De vegades et sap greu demanar tant, però demanam pels nostres. També està per veure si hi haurà rebrots i si seran més forts o més fluixos.

 

Back To Top
Search