Skip to content

S’instal·len 1.700 plaques solars a l’aparcament de l’Hospital de Manacor

Els panells generaran el 20% de l’energia que consumeix el centre sanitari en un any i permetran reduir les emissions de CO₂

L’aparcament de l’hospital de Manacor comptarà amb noves instal·lacions al segon trimestre del 2022. Es col·locaran 1.700 plaques fotovoltaiques damunt pèrgoles, les quals ocuparan pràcticament el 60% de les places habilitades per estacionar. Això vol dir que cobriran una superfície de 5.436 m². Unes obres que responen a la Llei de canvi climàtic i transició energètica, la qual estableix que s’han de cobrir amb plaques solars els aparcaments de més de 1.000 m² per a l’any 2025.

El director de Gestió del centre sanitari, Francesc Moranta, explica que “és una inversió que fa l’Institut Balear d’Energia (IBE) i la qual recuperaran tornant a facturar l’electricitat de les plaques solars”. Aquesta mateixa actuació es duu a terme a l’hospital Mateu Orfila de Maó i en un futur s’executarà a Son Llàtzer i a l’hospital comarcal d’Inca.

Moranta detalla que els panells “donaran una energia equivalent al 20% del que es consumeix en un any a l’hospital” ja que es generaran 770 kW de potència renovable que produiran 1.029 MWh d’electricitat a l’any. Especialment, destaca que amb aquestes s’estalviaran “790.000 Kg d’emissions de CO₂ anuals”. En conjunt, afirma que serà “beneficiós”.

A més a més, s’habilitaran cinc punts de càrrega doble per a vehicles elèctrics. Això vol dir que es podran carregar deu turismes alhora a l’aparcament de l’hospital de Manacor.

El Pla Director

En aquests moments està en fase de licitació el Pla Director, el qual preveu dos edificis nous i la reforma del ja existent. Tot i això, les plaques fotovoltaiques que s’instal·laran a curt termini no seran un impediment pel projecte de dimensions més grans. És a dir, les pèrgoles i els nous edificis no coincidiran en espai. “Ja ho vàrem preveure des del moment en què en vàrem començar a xerrar i es posen a un lloc que no provocarà conflicte amb l’obra nova”, explica el director de Gestió.

Així mateix, el Pla Director contempla que s’instal·lin més plaques fotovoltaiques  damunt els dos edificis nous. Aquestes s’afegiran a les 1.700 que es posaran aquest 2022.

Impacte en l’aparcament

Està previst que l’esmentada instal·lació s’allargui durant cinc mesos, fet que repercutirà de manera directa en l’espai disponible per aparcar: s’hauran de condemnar algunes places mentre duri la intervenció dels tècnics. És per aquest motiu que “es farà amb quatre fases i de manera que interrompi el mínim”, diu Moranta. I és que la manca d’espai per estacionar és un problema a l’hospital que preocupa, sobretot, de cara a l’execució del Pla Director.

Aquest és un dels motius pels quals estan “en conversacions amb l’Ajuntament del municipi, qui està en fase de comprar terrenys que limiten amb l’aparcament per tal de dotar-lo amb més places d’estacionament, un procés que està avançat i creuen que ho podrem tenir ràpidament”, avisa el director de Gestió.

El projecte ha estat adjudicat per un import de 997.203,72 €.

Back To Top
Search