skip to Main Content

La somera Tonina, símbol de la transformació i consolidació de la festa santantoniera a Porto Cristo

“Un desembre del 2009 tres amics es trobaren al Mingo. D’aquella trobada va néixer na Tonina. “Aquell any”, explica Mateu Mas, “havíem quedat per anar a l’assaig dels goigs a la Concòrdia, però plovia i no arribàrem a partir del Port”. Va ser així que “anàrem a cercar les ximbombes i férem gloses aquí, al Manhattan”. Aquest és l’origen d’un dels elements més peculiars de la festa portenya de Sant Antoni, que amb el caliu del nou Patronat i de l’Ajuntament, creix a poc a poc però amb decisió.

El gener del 2011, idò, na Tonina, la simpàtica somera portenya, lidera el peculiar cercavila costaner, de bar en bar, de plaça en plaça, per encalentir motors per Sant Antoni. Cinc joves del Port formen la societat que la tutela. Na Tonina actual és la segona somera. La primera, va morir fa alguns anys. La societat té poques despeses, com ara el pagament d’una assegurança i la compra i manteniment dels guarniments, les beaces i les flassades. Tot plegat se sufraga amb una bacina on els santantoniers portenys dipositen la voluntat.

Na Tonina viu al Rafal de Son Macià, i se’n cuida amb amor i dedicació Antoni Capó amb l’única condició de deixar-la sortir dos dies a la setmana: el dissabte abans de Sant Antoni a Porto Cristo i el dissabte de la festa a Manacor. Na Tonina va ser comprada, “rescatada”, d’un mercader. “Té el nas un poc tort, i hi té un forat, que li tapam amb un mocador el dia que sortim”, diu Gaspar Fuster.

Gaspar Fuster, un altre dels membres de la societat toninaire, explica que “els actes de Sant Antoni no estan tan marcats com a Manacor”. Així, enguany la glosada que solia fer-se al centre de cultura ha passat a la plaça de Ses Comes, on des de fa alguns anys acaba la ruta de na Tonina. Això, enguany, serà dissabte que ve, dia 13 de gener. Abans, na Tonina solia acabar la ruta al bar Can Nofre, que ara ha quedat petit per al volum de gent que mou la simpàtica somereta. Enguany, per segon any consecutiu, surt de la plaça de l’Església, a partir de les 18h. Tal és l’embranzida de l’animaló que la volta ja ha estat inclosa dins el programa de les festes de Sant Antoni portenyes. Molta de gent ja va a la sortida: “Arribam a ser 150 o 200 persones, hi vénen molts d’al·lots de primària, i també moltes mares”, expliquen Mateu Mas i Gaspar Fuster. “No tenim ruta fixa, perquè anam improvisant cada any, però la gent queda contenta i molts d’establiments ja ens demanen que hi tornem”.

Entre els reptes de futur de na Tonina hi ha el d’ampliar horitzons i sortir també a s’Illot: “La gent ho acull de forma positiva, i a la gent de fora també li agrada conèixer aquests costums”, diuen Gaspar i Mateu.
Ja ho saben els santantoniers portenys i els de fora: na Tonina surt dissabte i la qüestió és “fer gloses, passejar i riure”. Qui s’ho voldrà perdre?

Back To Top
Search