skip to Main Content

Son Macià dóna el sus als actes del Centenari del poble

Amb el lema Cent Macià es prepara tot un any farcit de celebracions de l’efemèride

Son Macià va aprofitar l’inici de les festes de Sant Antoni dissabte dia 12 per donar el toc de sortida als actes de celebració del centenari del poble. Per això tots els col·lectius macianers han fet pinya per “celebrar l’agermanament del poble i celebrar la festa de la gent”, explicà l’etern speaker macianer, Miquel Sureda Guinei, durant la presentació de l’acte inaugural del centenari de Son Macià. I és que la comissió per a la celebració del centenari de Son Macià “ha preparat un programa de festes que encara està obert a les aportacions i als suggeriments de tothom”, explicà el president dels veïnats i veïnades, Pere Antoni Pascual.
L’acte, que també va comptar amb la participació de la batlessa de Manacor, Catalina Riera; el delegat de Son Macià, Miquel Perelló; l’investigador Tomàs Garau; i el músic Damià Timoner; es va celebrar en el local parroquial. “El poble no són les cases i els carrers, el poble sou vosaltres i el feis vosaltres: els homes, les dones, els joves i els infants de Son Macià”. “Crec fermament que els pobles i tots nosaltres necessitam elements que ens identifiquin, perquè un poble que oblida les arrels renuncia a ser qui és; i precisament per això crec que és important que celebrem el centenari de Son Macià”, explicà la batlessa durant el seu parlament.
L’investigador Tomàs Garau va ser l’encarregat de recordar que “fa cent anys que don Martí Maiol, el senyor de les Cases Grans, va donar tres quarterades al bisbat perquè s’hi fes una església i s’hi establís un poble”. Un projecte que ben aviat va engrescar gent de Manacor, de Felanitx, d’Artà, de Palma, de Cas Concos, de Sant Llorenç, de Palma o de Puigpunyent, que varen venir fins aquí a iniciar plegats la construcció del temple i de les primeres cases del que avui coneixem com Son Macià”.
Per a Tomàs Garau “la il·lusió, la determinació i la fermesa d’aquells primers macianers i macianeres varen fer que en molt poc temps el poble comptàs amb església, escola, plaça, aigua, llum i clavegueram”. Unes qualitats que “encara són ben presents perquè junts i en menys de cent anys hem tomat i refet l’escola, l’església i la plaça”, afegí Garau. L’acte inaugural va acabar amb una actuació musical del guitarrista Damià Timoner. Just després d’acabar l’acte tot el públic es dirigí fins al Centre Cívic amb l’acompanyament dels xeremiers. Allà s’inaugurà l’exposició “Els orígens de Son Macià”, que aplega fotografies, documents i objectes que serveixen per dibuixar l’origen del poble i retrata la gent que va fer possible. Durant el 2019 se celebraran desenes d’activitats per celebrar el centenari de la fundació de Son Macià, uns actes que coordina la comissió del centenari. Així dia 7 de febrer es presentarà el llibre de Sebastià Sansó Manacor viu. Dia 24 de febrer els macianers i macianeres aniran d’excursió a Sa Mola i Es Picot. Dia 1 de març se celebrarà la ximbombada i dia 21 els nins i nines de Son Macià sembraran els arbres del centenari. També dins el mes de març, concretament dia 23, s’inaugurarà l’exposició Indústria i Comerç a Son Macià. I no acabarà aquí, en continuarem informant…

Back To Top
Search