skip to Main Content

“Tant de bo poguéssim partir de zero i fer el Pla General que sortís del poble”

Núria Hinojosa (Manacor, 1988) és la número u dels socialistes manacorins i des de fa poc més de tresos mesos, la nova regidora d’Urbanisme i Habitatge i primera tinenta de batle. Parlam amb ella sobre el seu nou càrrec que afronta, pel moment, amb el Pla General com a tema més calent.

Com valores aquest principi?
Jo ho valor molt positivament. Crec que durant aquests cent dies s’ha fet una feinada. L’equip de govern ha demostrat la seva capacitat i tots som molt conscients de les àrees amb què treballam i tenim molt clars els objectius del mandat.

Has tocat política autonòmica i també la municipal. Què t’agrada més?
Infinitament, la política municipal. Crec que quan ens agrada el servei públic no hi ha res gratificant que fer feina a una administració local perquè toques el dia a dia de la gent. Tot i la dedicació absoluta i que estigui més mal pagat, fas feina a casa teva i val la pena.

Et sents còmoda al govern sense ser batlessa?
Clar, tenc molt clar el paper que m’han donat els ciutadans. Hi va haver gent que em va renyar perquè deien que no havia lluitat dos anys de batlia però crec que en política el més important és la coherència. Crec que els ciutadans i ciutadanes de Manacor varen votar que ho fos en Miquel Oliver i així ho vaig votar jo també al ple d’investidura. Estic molt orgullosa del paper que m’ha tocat davant d’urbanisme, que és una àrea estratègica i de pes.

Ha canviat la relació i l’entesa entra PSOE, MÉS-Esquerra i Podemos d’ençà que governau?
Per part meva no. Supòs que cadascú té la seva sensibilitat però sempre he dit que la meva intenció és que la siguem un sol grup perquè tenim ideologies similars. Tot i tenir diferències clares: a escala municipal, el que ens uneix és molt més fort que el que ens separa.

El canvi de rols al consistori ha canviat la relació amb l’oposició?
Crec que a primera vista s’ha escenificat clarament la mala relació entre el PP i el Pi. D’altra banda, veig al PP molt còmode com a líders de i, tal vegada el Pi està més descol·locat, després de tants anys governant i AiPC de moment els veig a lloc.

El darrer ple va tenir un recés sorpresa. N’estaves assabentada?
No. De fet tenc una conversa pendent amb el batle perquè crec que podrien haver quedat molt millor. Estava totalment justificat que es fes un recés per assistir a la concentració però crec no costava res dir-ho als socis de govern el mateix matí per evitar incomoditats i situacions desagradables que et debiliten de cara a l’opinió pública i l’oposició.

Ja que xerram del tema, Què opines sobre la sentència del procés?
Respect les decisions judicials perquè no som jutgessa ni especialista però és vera que no m’agrada i no em sent còmoda tenint polítics a la presó i amb penes tan elevades. Es tracta d’un problema polític que es va convertir en un problema judicial fa molt de temps. La via per resoldre aquest conflicte era la política i hem deixat que arribi a aquests extrems. Em preocupa molt arribar a un punt de no retorn.

Passant al panorama local, plantejàveu una remodelació del departament d’urbanisme. Es farà?
Fa falta dimensionar el departament per fer-lo eficient i àgil en tots els procediments que tenim. Cal contractar personal i també organitzar molt bé el departament. De moment estam preparant un catàleg de serveis, que no entenc per què però no existia. També cal observar totes les persones que treballen al departament i situar-les al lloc on puguin aportar més. És molt important també la creació d’un servei d’habitatge, per demostrar que volem fer feina en la qüestió. Sabem que partim de zero i ho fem amb humilitat però sabem que no podem badar més.

S’ha avançat gens en el termini de les llicències?
De moment no. El primer que hem fet ha estat separar els projectes integrats, que inclouen una activitat, dels projectes ordinaris i a partir d’ara es prioritzaran les integrades. També s’ha de tenir en compte que per les llicències d’obra també intervenen altres organismes i també la qüestió de les deficiències: si un projecte entra net, pot sortir amb quatre o sis mesos.

Un dels temes calents de la regidoria és el Pla General. Hi ha una data?
S’aprova provisionalment aquest mes. Es farà un ple monogràfic per tractar el Pla General on es faran dues coses: estimar o no les al·legacions i després aprovar provisionalment el Pla. A partir d’aquí, es publicarà al BOIB i se suspendran les llicències per un any i la tramitació passa al Consell de Mallorca, que és el competent per dur a terme aquesta tramitació. Intentarem que s’aprovi definitivament com més aviat millor perquè és un Pla General viable i que ja ha passat els filtre de l’impacte ambiental i la qüestió més problemàtica que era la de la suficiència hidràulica.

Veus viable un procés participatiu amb el pla específic pel centre?
Clar que sí. Tant de bo poguéssim partir de zero i fer el Pla General que sortís del poble, sobretot amb el cas del centre que sé que preocupa a molta gent i molts col·lectius però ara no tenim el marge de maniobra que ens agradaria tenir. Ens ha tocat ser responsables d’un Pla General que no hem fet nosaltres però també tenim clar que un cop feta l’aprovació definitiva podrem fer les modificacions que ens semblin més importants. Si posam en una balança les coses bones i les dolentes del Pla General, a jo em pesa més la part bona. He vengut a la política a millorar les coses i crec que el meu deure és aprovar el Pla General i començar a treballar amb totes aquelles coses a les quals el pla no doni resposta. Tal vegada els col·lectius feministes ara puguin estar una mica escèptiques però estic convençuda que amb el temps veuran que xerram el mateix idioma.

No només els col·lectius feministes també n’hi ha d’ecologistes, arquitectes… Com has viscut aquesta oposició?
Quan un es dedica a la política a vegades ha de tenir el cor fort. Hi ha coses que dolen més que d’altres però has de saber afrontar la crítica. Sí que es vera que ens vàrem trobar una oposició frontal, que es va plantar davant d’un govern progressista, crec que anhelat i m’hauria agradat rebre un marge de confiança per fer feina i després poder retre comptes.

Què suposaria no aprovar aquest Pla General?
Suposaria llençar a la paperera tres anys de feina del departament i de l’empresa que s’ha encarregat de la tramitació del Pla i tornar a començar de zero en les tramitacions davant del Consell de Mallorca i la Comissió de Medi Ambient i suposaria no tenir seguretat jurídica. Per exemple, sense Pla General l’amenaça de les zones verdes continuaria vigent.

Back To Top
Search