skip to Main Content

“Teníem tot el programa a punt, només ens faltava pitjar l’intro per imprimir-lo”

Antoni Gomila és el president del Patronat de Sant Antoni. Parlam amb ell de la festa en el segon any consecutiu en què s’ha hagut de suspendre.

Què ha passat amb “l’examen” per entrar a Completes? És cosa del Patronat, això? O del rector?
És graciosa, la cosa. M’han telefonat d’altres mitjans. No és una cosa del Patronat. De fet, n’he parlat amb el rector i el que he aclarit és que es faran els assajos i es donaran les entrades per acudir a Completes a la gent que hagi acudit a aquests assajos. El que ens va dir el rector és que no volia l’església buida com l’any passat.

A què ha quedat reduït el programa d’enguany?
Bàsicament als actes religiosos, com les Completes de dia 16 i l’ofici solemne de dia 17. Ja hem fet la presentació del llibre sobre la vestimenta, i hi ha d’haver també el concert de Tramudança amb la Banda de Música.

I no hi haurà amollada de coets, enguany?
Sí. Avui (dilluns) ja n’hi haurà en recordança de la primera ballada. I també n’amollarem dia 16 a les dues i quart, que seria quan sortirien els dimonis de cal Baciner. I a les vuit del vespre quan s’encendria el fogueró de la rectoria. Dia 17 a les dues i mitja també hi haurà la repicada de campanes.

Com creus que serà la festa després de la pandèmia?
Pel que respecta al Patronat, no hi haurà cap modificació. De fet, per a enguany ja ho teníem tot preparat. Només faltava pitjar l’intro per imprimir. Teníem feta la prereserva per a la menjada del primer ball, tot comanat per l’assaig dels goigs… Hauríem partit. En aquest sentit la festa no patirà perquè la maquinària seguirà marxant. La gent pot fer patir un poc més: pot ser que fogueroners o carrossers es desanimin… Però jo crec que la gent té ganes de festa i continuaran celebrant, perquè no han passat cent anys només n’han passats dos.

I com serà aquesta represa, com te la imagines?
Falta saber si serem els primers. Per exemple, si ara es feien les festes de Sant Joan i hi començava a haver el contacte de gent, i veiéssim que no passa res, pentura els efectes de la pandèmia quedarien més diluïts per Sant Antoni. Ara, si som els primers… els primers patiran un poc més, però quan tornem a agafar el vici ens n’oblidarem un poc.

Hi haurà molts d’adolescents que hauran perdut anys vitals de Sant Antoni…
Totes les edats tenen les seves coses. Per exemple, molt pitjor ho poden viure les persones majors que saben que potser aquest hauria estat el seu darrer Sant Antoni, o els infants de dos anys que no hauran vist mai els dimonis al carrer. La por d’un infant no és la mateixa als dos, que als tres que als quatre anys. I aquesta evolució no l’hauran tenguda.

El Patronat s’ha vist debilitat en participació, amb les festes aturades durant dos anys?
En el Patronat som els mateixos. Ens ha afectat pel que fa als col·laboradors més externs, amb qui hem perdut un poc el contacte. La setmana que ve hauríem d’engalanar el carro, enramar, i ja no hi tendrem el contacte enguany i l’any passat també el perdérem. Perds el contacte amb la gent que col·labora amb la festa i l’haurem de recobrar.

L’aturada podria servir perquè ballassin dones o perquè hi hagués qualque canvi en l’equip titular dels dimonis?
Abans que ens aturassin les festes, férem una trobada amb el planter de la colla i provàrem de ballar. Varen venir els qui varen voler venir, i miràrem a veure com ho farien si es fes necessària la seva participació. També miràrem quina seria la disponibilitat durant les festes, de manera que cadascú pogués gaudir-ne per no haver d’estar tot el temps pendent de si la seva participació es feia necessària. Ara podrem aprofitar per acabar de polir aquest planter, perquè el necessitam.

Back To Top
Search