skip to Main Content

“Tenim una taula preparada, i en Toni Sureda la romprà”

Miquel Mascaró (Son Macià, 1979) és el director de la primera versió macianera del segle XXI d’El rei Herodes, que feia gairebé 60 anys que no es representava al llogaret. Argelagues Teatre se n’encarrega ara.

Ets el director d’aquest nou rei Herodes…
Teòricament som el director, però ho dirigim un poc tot entre tots. Jo també em cuid dels llums, de la música i del que faci falta.

Quin temps feia que no es representava a Son Macià?
Gairebé seixanta anys, la darrera vegada de la qual tenim constància és el 1961.

I ara feis la mateixa?
Sí, pràcticament la mateixa, però una mica modificada. Hi ha unes cançons i les hem actualitzades perquè s’adiguin un poc amb el temps d’avui. El text d’El Rei Herodes de tots els pobles parteix de L’Adoració dels Reis que encara avui es fa a Palma. I té parts iguals, el nostre també, però hi ha menys actors i cada poble ho feia un poc a la seva manera. Cada poble tractava el text un poc així com ell trobava i volia.

Així creus que El rei Herodes macianer deu ser un poc diferent del manacorí…
Segurament sí que és un poc diferent. No ho puc assegurar, però en principi sí. El que està clar és que hi ha moltes coses que són germanes o semblants, però està un poc modificat. Pensa que d’un any a l’altre, s’ha escrit, s’ha reescrit, s’hi han afegit papers o se n’han llevat. A Son Carrió per mi encara la fan.

Tens constància d’actors que participassin a la comèdia del 1961?
N’hi ha molts que participaren en aquesta versió i en anteriors. Per dir-te una cosa, mon pare quan era nin va fer de soldat, i ara serà doctor. També sé que hi havia participat en Xisquet (Xisco Vaquer) o l’amo en Toni Sureda.

Quin repartiment teniu, per a la comèdia d’enguany?
Hi ha quatre soldats, un comandant i un general. També el rei Herodes, dos criats, dos doctors, una sibil·la, el secretari i els tres Reis d’Orient, que també repartiran els regals.

Qui fa de rei Herodes?
En Toni Sureda.

El regidor?
Sí, aquest mateix.

I està preparat per rompre ja taula, ja?
Veiès! Tenim una taula vella preparada, i se romprà, pots estar segur.
Hi ha dites populars que procedeixen d’aquest text i que perduren en el parlar de cada dia.
Sí, hi ha aquella de “què te pareix secretari, que hi puc anar confiat, amb el poble tan alçat a favor del meu contrari?”, i n’hi ha qualcuna altra, també.

Com heu tengut accés al text? Us heu hagut de documentar a partir de fonts orals, o ho teníeu amb paper?
Tenim sort, perquè s’han conservat els originals. Sebastià Nicolau, Boter, la va adaptar un poc ja fa molts d’anys i un familiar seu encara ho tenia i ho hem posat en marxa, talment com ho hem trobat. És un escrit una mica peculiar, d’aquell temps que hi havia gent amb pocs estudis, però s’entén bé.

Heu pogut aprofitar vestits, decorats… de fa seixanta anys?
No. Això ens ho fan tot nou a Palma. L’únic que no hem hagut de fer són els vestits dels Reis d’Orient, que aprofitam els de la Parròquia.

Quins dies la representau?
El 29 de desembre a les 18:30h i dia 4 de gener a les 19:30h, al Saló Parroquial de Son Macià. El que tenim clar és que només es representarà a Son Macià. Que ningú es pensi que anirem al Teatre de Manacor.

Back To Top
Search