Plàcida. Així es pot qualificar la sessió plenària que va tenir lloc ahir dilluns per tirar endavant l’aprovació inicial del Pla General. El PG ha format part de gairebé tots els programes electorals de tots els partits a Manacor durant els darrers trenta anys. Trenta anys en què s’han hagut d’incorporar nombroses modificacions puntuals a les normes subsidiàries que han regit l’urbanisme manacorí les darreres tres dècades i mitja.
La delegada Bel Febrer aprofità el primer torn de paraula del ple, al qual assistiren els dos encarregats de l’equip redactor del Pla, els arquitectes Isabel Romero i Joan Pascual, i també l’assessor jurídic del departament d’Urbanisme, Joan Anotni Salom, per explicar quines serien les conseqüències legals a curt termini d’aquesta aprovació inicial del Pla General.
Seguidament prengueren la paraula els portaveus dels diferents grups de l’oposició.
Carles Grimalt, de Volem Manacor, anuncià l’abstenció del seu grup, emparant-se sobretot en el fet que “no hem disposat de temps material per mirar de prim compte els vuit gigas d’informació que inclou el pendrive del PG”. Grimalt també va voler donar “l’enhorabona a la delegada per haver aconseguit una cosa gairebé increíble”. Tanmateix, Grimalt es queixà que “no ens heu festejat prou per aconseguir el vot favorable. Quatre reunions de la comissió informativa són molt poques per explicar tot un Pla General com aquest”. El portaveu de Volem Manacor acabà demanant també poder sentir les opinions de la resta de portaveus de l’equip de govern, com Joan Gomila, Catalina Riera o “el meu estimat”, digué, Antonio Garcia. Tanmateix, cap dels tres no prengué la paraula durant el ple, tot i que Riera, com a antiga delegada d’Urbanisme, va ser al·ludida en diferents ocasions.
La portaveu socialista Amanda Fernández conclogué en la seva intervenció que “han tingut el doble de temps que nosaltres per aprovar el PG”. Fernández reconegué que “estic contenta perquè és ben hora que Manacor tengui un Pla General”, però alhora demanà que “una persona sensata com Bel Febrer admeti i digui públicament que era impossible tenir acabat el Pla General en tres mesos”. Fernández, que també anuncià l’abstenció del seu grup, destacà com a part positiva del Pla General presentat per Febrer que “no té res a veure amb l’avanç que va dirigir el senyor Planas sota el mandat d’Antoni Pastor com a batle i Catalina Riera com a delegada d’Urbanisme”. Fernández es felicità que s’haguessin suprimit diferents urbanitzables i també la previsió d’un camp de golf o d’un casmp de polo. “Per això”, acabà dient, “valen la pena aquests 144 dies al govern municipal”. Fernández reclamà també una exposició pública més oberta, més a disposició dels ciutadans.
Però segurament la intervenció més esperada era la de Joan Llodrà, delegat d’Urbanisme durant els tres mesos que va ser batle Miquel Oliver i que, en molts d’aspectes ha condicionat el pla que presentava dilluns Bel Febrer.
Llodrà començà dient que “com va dir Rubén Carrillo al Reconeixement de Mèrits de dijous passat, m’hauria agradat que aquest Pla General el dugués a aprovació Miquel Oliver”. Però més enllà de petites frivolitats dialèctiques, Llodrà aprofundí de bon de veres en la proposta de Pla General elevada a ple per Bel Febrer. L’exdelegat d’Urbanisme es felicità que aquest PG no tengués “res a veure amb l’avanç que el mes de maig de 2015 va aprovar la junta de govern. Difícilment les dues persones que eren dins aquella junta de govern (Catalina Riera i Joan Gomila) podran tenir el mateix vot avui, llevat que hagin canvait de criteri”. Llodrà també retragué a Febrer que no hagués “explicat el bessó del Pla General”. Entre les virtuts del nou PG presentat, Llodrà ressaltà, entre d’altres, la supressió d’urbanitzables de 15 quarterades a Porto Cristo, de 5 als Hams, de 8 a l’entrada de s’Illot, o de l’àrea estratègica de 230 quarterades. El portaveu de MÉS-Esquerra donà “un deu per a l’establiment de planta baixa més dos pisos a tota l’àrea del nucli de Manacor, perquè ho veim com una cosa molt bona”.
Llodrà recordà també que “un dia abans que fos batle Miquel Oliver registràrem un seguit d’al·legacions a aquell avanç presentat per Catalina Riera. Celebram que totes hagin estat escoltades. Totes, llevat d’una que feia referència a una llei aprovada amb noms i llinatges en temps de José Ramón Bauzá”.
Però no tot varen ser flors i violes per a Llodrà, que qüestionà la presència de tres urbanitzables a Manacor, o un urbanitzable esportiu a l’avinguda del Parc (“tal volta per compensar la sentència de la zona verda de veinat?”, es demanà).
Finalment, entre el que no agradà a Llodrà destaquen afirmacions com ara que “no hi ha cap actuació per recuperar el centre de Manacor”, “Cales de Mallorca queda igual de malgarbada i maltallada, i no es preveu cap actuació per recuperar-la” o “qüestionam la gestió del personal redactor del PG, perquè pensam que els sobresous no feien falta”. Llodrà també qüestionà la presència de “línies poligoneres al límit de les zones urbanitzades”, quan segons el seu criteri “haurien de ser línies rectes, per afavorir que el límit de la zona urbana sigui un vial i per evitar suspicàcies”.
Finalment, l’exdelegat d’Urbanisme lamentà que “no hi hagi informació cadastral al pla d’ordenació” i reclamà novament “una frase per descriure aquest PG”. Llodrà, fins i tot, li donà una idea: “Hem fet el que hem pogut seria`la frase més sincera”, alhora que es mostrava satisfet “per la feina que vàrem fer i per la pressió que férem durant més de deu dies amb els Motius per a la moció de censura, que varen fer que el Fortasec s’acabàs a més d’una farmàcia”.
Bel Febrer emprà la primera part del seu torn de rèplica per, ara sí, explicar la filosofia del PG que duia a aprovació inicial. La idea, sabuda de tothom, però que Febrer reiterà una vegada més, era “superar les problemàtiques derivades de l’aplicació de les Normes Subsidiàries aprovades fa més de trenta anys”. Febrer recordà que han hagut d’actuar amb celeritat empesos per la urgència urbanística i econòmica que suposaven les possibles indemnitzacions per zones verdes.
En un to mesurat, Febrer donà resposta a les preguntes i comentaris dels diferents portaveus i acabà agraint a tothom que ha donat una mà per a l’elaboració del Pla General la feina feta, i anuncià la posada en funcionament d’una adreça de correu electrònic (infopg@manacor.org) perquè els ciutadans puguin fer les seves aportacions i consultes entorn del PG, i recordà que “sempre serà més bo qualsevol Pla General que unes normes subsidiàries de l’any 1980”.
Tancà el Ple el batle Pedro Rosselló, que agraí a tothom la feina feta i sobretot, “la feina, la implicació, els vespres sense dormir i el desgast personal de la delegada”. Per Rosselló, amb aquesta aprovació inicial, s’obre “un nou horitzó que espantarà els fantasmes que pul·lulaven per la planificació urbanística de Manacor”.