Skip to content

Toni Balaguer a l’orgue del Convent: in memoriam Antoni Matheu Mulet

Dissabte dia 18 a les 12 h, toca concert d’orgue, aquests concerts de 30 minuts que permeten passejar pel Convent i gaudir d’una estona de meditació musical. Antoni Balaguer és l’organista convidat dissabte, un col·laborador habitual dels Festivals de Santanyí i Manacor. Balaguer té una feblesa, i és que li agrada tocar a Antoni Matheu Mulet (1933-1984), per aquest motiu treballa, investiga i estrena les obres de d’aquest compositor.
D. Antoni Matheu va ser professor de molts de músics mallorquins actuals, i molts dels seus alumnes el recorden pel seu bon caràcter. De gran cultura, la seva generositat sempre anava en contra seva: el 1961 és anomenat organista de Santa Eulàlia, un dels orgues importants de Mallorca, però a canvi de perdre tots els ingressos de vicari que tenia fins llavors, ja que era un càrrec sense retribució.
Conscient de la seva necessitat de formar-se com a organista i compositor, estudià amb Mont-serrat Torrent i Xavier Monsalvatge a Barcelona, amplià també estudis a Holanda. El 1974 guanya la plaça d’organista de la Seu per oposició. Tot això no li bastava per tenir uns ingressos econòmics proporcionats al seu esforç, i així se va dedicar a ensenyar Història, Estètica i Cant Coral al Conservatori Professional. No va tenir sort tampoc amb alguns companys de feina, que no estaren mai a la seva alçada personal.
Malgrat ser un gran organista i compositor, D. Toni tenia nul·les capacitats pedagògiques a causa de la seva bondat inusual. Els seus alumnes acabaven fent la seva, i ell mai va ser capaç de pegar un crit. Quan venia a Manacor a ensenyar Cant Coral -cosa que va fer durant uns tres anys, cap al 1976-1977- anava al Convent de la Puresa. Les monges el tenien una mica consentit, l’atapeïen a ensaïmada i cafè amb llet, les restes de sucre sempre penjades del seu pit després del berenar, dues roses a les galtes.
Les seves composicions mostren la seva dèria per la música d’avantguarda: modernes, atonals i dodecafòniques, politonals; eren el revers de la seva personalitat. D’ell volem destacara la Suite “Als vells orgues mallorquins”, Ecce sic benedicetur (per a cor) , Missa per a lector i versets d’orgue (Cantata), i el Concert per a piano i orquestra.
Des d’aquestes línies el volem recordar, sobretot perquè avui la bondat no està de moda. Els bondadosos sovint passen per grillats i una mica fora de joc; ningú recorda quan una ma bondadosa el va sostenir o el va ajudar en moments de dificultat. D. Antoni Matheu era així, i se’n va anar d’aquest món amb 51 anys, una persona extraordinàriament atenta, educada i amable. L’antítesi dels personatges de veiem avui: agressius, cridaners, mal-educats i aprofitats.
L’aula d’Orgue del Conservatori Professional de Mallorca, a més de la Comissió per a l’Orgue del Convent de Manacor tenen difondre el treball del compositors de les Illes com a un dels objectius. És una sort que intèrprets com Antoni Balaguer tenguin aquesta voluntat de tocar Matheu, l’oportunitat d’escoltar una mica de dodecafonisme dissabte al Convent.

Back To Top
Search