skip to Main Content

Torna la normalitat, torna la festa, torna Sant Antoni

Pareixia que no havia d’arribar mai, però si no hi ha res de nou la festa de Sant Antoni enguany sí que es podrà celebrar amb una relativa normalitat. Així ho afirmaven ja en diferents mitjans la setmana passada les autoritats de la festa i així ho confirmen en el número d’aquesta setmana de Cent per Cent. Els dimonis, és cert, hauran de ballar sempre en espais exteriors i és cert també que costa molt d’imaginar com seran les rotlades massives de davant l’Ajuntament, a cal Baciner, o a l’encesa del fogueró davant la rectoria. Costa, també de concebre una multitud de gent eufòrica encara amb la mascareta, que no sabem si dia 16 de gener encara serà preceptiva. De fet, ja no ho és ara mateix quan ens trobam en espais exteriors.

Cada un de nosaltres haurà d’aportar a la festa el seu granet d’arena en forma de responsabilitat individual i col·lectiva. L’Ajuntament, per part seva, també haurà de saber trobar la mesura per tan rigorós com flexible a l’hora d’aplicar les mesures sanitàries que regeixin el moment. Cal esperar que no ens arribarà una sisena onada. I si ens arribàs ens podríem trobar en la tessitura d’haver de suspendre per segon any consecutiu la festa o dur-la a terme d’una forma molt més controlada i assossegada.

Cal que ens felicitem tots plegats per la possibilitat tan pròxima de tornar a celebrar la festa de Sant Antoni. Sabem que és possible que enguany no sigui tan massiva com ho ha estat durant la darrera dècada, però precisament això darrer hauria de ser entès com una oportunitat per part dels responsables de la festa.

Sant Antoni a Manacor és avui una festa massiva, però també és viva i canviant, i aquest parèntesi d’un any hauria de servir als qui en són responsables per plantejar canvis que, de moment, continuen sense aplicar-se. La colla de dimonis continua comandada pel mateix baciner i hi ballen encara representants de les dues famílies que hi han ballat durant les darreres dècades.

Hi ha un planter de dimonis format i a punt, però no pareix que es plantegi cap canvi a l’equip titular. I les dones, per paga, continuaran un any més marginades de la possibilitat de ballar a la festa més gran que viu la gent manacorina. Hi ha dones als cossiers, als indis i als moretons. Quan arribaran als dimonis?

Back To Top
Search