skip to Main Content

Arriba Femme a Manacor, un projecte que dona veu a les víctimes de violència de gènere

L’exposició es podrà visitar al claustre de Sant Vicenç Ferrer fins dia 16; després, del 18 al 30 de novembre estarà al centre de salut de Porto Cristo. Mentre, hi haurà una rèplica que passarà pels tres instituts del municipi.

Dia 25 de novembre se celebra el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, però la lluita no es pot limitar a una sola jornada. És per això, i en el marc de la reivindicació esmentada, que a partir d’aquest dimarts l’exposició Femme. Femme Comunity ja es pot visitar al Claustre de Sant Vicenç Ferrer.

És una mostra d’il·lustracions que van acompanyades d’un codi QR, el qual redirigeix a una gravació de veu on es pot escoltar la història directa d’una dona que ha patit violència masclista. Aquest és un projecte de l’antropòloga i artista plàstica Bel López, qui ha tingut el suport de Margalida Galmés per tal de muntar aquesta exposició. De fet, la també col·laboradora nostra n’és la comissària.

Un espai segur

Però l’exposició és el resultat d’un camí intens i difícil. Tot va començar durant el confinament. L’autora, Bel López, va decidir obrir el perfil Femme a la xarxa social Instagram amb l’objectiu final de crear un espai segur per aquelles dones que hagin patit violència de gènere. Teixir una xarxa on poder compartir les experiències.

La primera història que va publicar va ser la seva pròpia. I partir d’aquí, va començar a rebre tot un seguit d’escrits d’altres víctimes. Ara, explica López, que ja ha rebut una cinquantena de missatges i assegura que les dones ho escriuen contentes i agraïdes.

Treure el projecte de les xarxes

Quan l’artista va veure la gran quantitat de material del qual disposava va decidir treure les històries de la pantalla i dur-les al carrer, així arribava a un públic més ampli. De fet, l’exposició ja ha passat per l’Espai Mallorca de Barcelona i Ca n’Alcover de Palma.

Margalida Galmés assegura que allò que li dona potència a l’exposició són les gravacions. Són històries reals narrades majoritàriament per les seves protagonistes. Hi ha hagut algunes dones que han volgut posar nom i llinatges a les seves vivències, fer-les humanes. Però també n’hi ha d’altres que s’han estimat més mantenir-se en l’anonimat. Inclús, algunes experiències són explicades per intèrprets.

Amb tot, Galmés ha volgut puntualitzar que no hi ha relació entre les il·lustracions i les gravacions de veu, ja que asseguren que l’artista no pot representar la història d’una altra. Tan sols ho pot fer amb la seva. S’observen un seguit de patrons que es repeteixen a diverses històries. I aquest, de fet, és un dels fils conductors de Femme.

Davant les il·lustracions, el batle de Manacor, Miquel Oliver, l’hi ha volgut agrair la iniciativa a Bel López “en aquests moments en què s’intenta criminalitzar i, el que és pitjor, invisibilitzar i menysprear les persones que denuncien” haver patit violència de gènere. Així, la delegada d’Igualtat, Carme Gomila, ho entén com una manera de visibilitzar la situació, però també de rompre estigmes, estereotipes i teixir una xarxa de confort.

Femme recorrerà el municipi

L’exposició es podrà visitar al Claustre de Sant Vicenç Ferrer fins dia 16 de novembre. Després es traslladarà al centre de salut de Porto Cristo, un espai, diuen, estratègic.

Paral·lelament, Gomila ha explicat que s’ha fet una rèplica de Femme Communitý per tal que recorri els dos instituts de Manacor i el de Porto Cristo. Amb la intenció, espera Oliver, que serveixi de fil conductor per debatre. Per xerrar-ne a les aules, ja que de xerrar-ne en surten les històries.

Back To Top
Search