skip to Main Content

Tornen els constipats i els centres de salut s’omplen de pacients per descartar que sigui Covid

Coincideix la campanya de vacunació antigripal amb la recomanació d’administrar una dosi addicional contra la Covid a persones majors de 70 anys, i per això s’ha creat una campanya combinada. Així, asseguren, “estan més protegits”.

De cada vegada ens acostam més a la normalitat que coneixíem. I un clar exemple és el que passa als centres de salut. En aquests espais, l’any passat gairebé no varen tenir pacients amb infeccions respiratòries de les vies altes i enguany tornen a tenir consultes de pacients constipats i amb bronquitis.

A simple vista, podria semblar que hi ha hagut un increment d’aquestes malalties respecte dels anys anteriors, però la metgessa de família Antònia Gual, que treballa al sector públic, assegura que no és així. Explica que hi ha els mateixos casos que els anys anteriors a la pandèmia. Per tant, la peculiaritat resideix en el fet que l’any passat la gent no es va refredar tant “perquè hi havia unes mesures de protecció que ens varen frenar la transmissió d’aquests virus, les quals enguany ja no hi són”.

“Venc per si un cas”

Ara bé, sí que han notat com la gent va més a la consulta. “Veim que hi ha un augment de la càrrega assistencial per processos banals, és a dir, pels constipats de tota la vida que mai havíem consultat”, diu la metgessa. I l’explicació radica, segons Gual, en el temor que sigui Covid. De fet, aquesta temporada ja ha sentit més d’una vegada la frase d’“estic segura que és un constipat, però venc per si un cas”.

I la preocupació generalitzada entre la població fa que hi hagi un augment real d’afluència als centres de salut. Fet que per Gual no els hi dificulta la feina, però sí que augmenta el volum de visites que realitzen al llarg de la setmana: “una vegada que venen a la consulta has de fer una exploració mínima per descartar i assegurar que és un constipat, encara que tot indiqui que ho és”. Motiu suficient per mantenir els dos circuits als centres d’atenció primària, mitjançant els quals encara separen malalties respiratòries de les que no ho són.

Època de constipats i grips

Precisament ara és quan més es nota el retorn de les infeccions de les vies respiratòries. I passa en aquests moments perquè és quan conviuen els factors que afavoreixen els virus, com poden ser els canvis de temperatura, les fredors, les boires, el pas d’estiu a la tardor, que hagi refrescat els vespres o que se’ns hagi oblidat la jaqueta, indica Gual. Així, també coincideix amb l’època de les grips, tot i que diu no tenir constància que encara s’hagi atès algú amb aquest diagnòstic al seu voltant.

Els factors que ajuden a transmetre els constipats no es diferencien per edats. Es diagnostiquen infeccions respiratòries a totes les franges, des dels més petits als més grans. Ara bé, Antònia Gual recorda que les persones “com més grans són i més patologies tenen, com les malalties pulmonars obstructives cròniques (EPOC) o les malalties relacionades amb el cor, són més susceptibles de constipar-se”.

Vacunació combinada

Però els més majors no només tenen més possibilitats de constipar-se o agafar una grip, sinó que també de patir unes conseqüències més greus. Pel que les vacunes són una ajuda i les persones de més edat són sempre candidates.

Justament enguany coincideix la campanya de vaccinació antigripal amb la recomanació d’administrar una dosi addicional de reforç contra la Covid i s’ha decidit fer una campanya de vacunació combinada amb els dos antídots. Així, s’assegura més comoditat de l’usuari i del professional sanitari. Està pensada pels usuaris de més de 69 anys i a la comarca de Llevant inclou un total de 16.300 persones.

La subdirectora d’infermeria dels Sectors Sanitaris de Tramuntana i Llevant de la Gerència d’Atenció Primària, Maria del Mar Tomàs, remarca que “és molt important” que se’ls hi administrin les dues dosis, ja que “són una població de risc i si estam ben protegits, ens anirà millor”. A més, per tranquil·litzar a la població, recorda que “al principi es deia que havien de passar set dies entre la vacuna de la Covid i les altres, però els estudis demostren que es poden administrar juntes”.

Amb tot, Tomàs explica que aquesta començarà dia 4 de novembre i s’inocularan els dos vaccins el mateix dia. Els podran rebre als centres de salut d’Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Manacor, Porto Cristo, Santanyí, Son Servera i Vilafranca de Bonany; també al punt CovidExpress de Manacor. Fins i tot, els centres de salut obriran els caps de setmana de dia 13 i 14 i el de dia 20 i 21 per donar un impuls a la campanya.

Però es continuarà prevenint i evitant que les consultes d’atenció primària i les urgències es col·lapsin de persones amb grip, en aquest cas. Per això, la vacunació antigripal s’allargarà més enllà de dia 25 i es destinarà a persones de risc, personal sanitari i a majors de 65 anys.

La tercera dosi addicional

“Els estudis demostren que els majors de 70 anys necessiten una dosi addiciona per tenir una major protecció” contra la Covid, assegura Tomàs. I ja s’han començat a administrar aquestes. Una acció que ha fet incrementar el nombre total de vacunes contra la Covid administrades. De fet, a la comarca de Llevant se n’han inoculat 191.250 des de dia 27 de desembre del 2020 fins a finals del mes passat.

Back To Top
Search