Skip to content

Tornen les processons

Que les celebracions de Setmana Santa són un fet arrelat al nostre calendari tradicional és una realitat palpable. Les panades, els rubiols, la freixura el dia de Pasqua, fins i tot la matança del me (avui per descomptat un fet ja residual de tot), són esdeveniments que hem mantengut i mantenim encara prou vius. També, fa algunes dècades, la Setmana Santa era viscuda amb esplendor inusitat. Processons amb participació multitudinària de campinorats i, alhora, carrers estibats de públic per veure desfilar els penitents.

Tot i que en un moment determinat es va intentar importar la vistositat de la festa andalusa, la Setmana Santa mallorquina i manacorina es va mantenir en la seva sobrietat tradicional, lluny de la vistositat més primàriament atractiva de la celebració espanyola. En alguns moments, els cantadors de saetes miraren de fer-se un lloc a les processons d’aquí, però ben aviat la pressió popular els en foragità.

En qualsevol cas, sí que sembla que la participació activa a les processons, la d’aquells qui es vesteixen de campinorats o desfilen d’una manera o una altra a alguna d’aquestes processons, ha minvat.

Antigament, semblava que no bastaven els dies per a les processons proposades. L’activitat, per tant, no sols ha davallat quant a participació individual, sinó també quant a confraries actives i processons.

Un programa amb actes cada dia
El dissabte del Ram, dia 9, a l’església del Convent, tendrà lloc l’acte inaugural de la Setmana Santa d’enguany, amb l’exposició dels estendards de les confraries, l’actuació de la Coral del Conservatori de Manacor, i el sermó a càrrec del quaresmer, mossèn Antoni Capó, vicari de les parròquies de Manacor. L’acte, que haurà començat a les 19h, es clourà amb un concert de la Banda de Música de Manacor.
El dia del Ram, dia 10 d’abril, tenen lloc les benediccions de rams a tot el terme. La dels Dolors, a la plaça de sa Bassa, sol ser la més concorreguda, i tendrà lloc a les 11:45h.

El mateix diumenge del Ram té lloc la processó de Crist Rei, a partir de les 20:30, amb sortida i arribada a aquesta parròquia.
El Dimarts Sant té lloc la processó del Silenci, amb sortida a les 21h del Convent i arribada als Dolors. Hi canta el cor de cambra Ars Antiqua.

El Dijous Sant es fa la processó de la Sang, a Manacor, amb sortida i arribada a l’església gran, a les 21h. En acabar el recorregut té lloc l’hora santa, també als Dolors.

Aquest mateix dia, a partir de les 21:30h, té lloc la processó de Porto Cristo. Amb sortida i arribada al temple de la Marededeu del Carme.

El Divendres Sant la processó del Sant Enterrament surt a les 21h de l’església dels Dolors. La confraria del Sant Crist de Manacor serà l’encarregada de portar la imatge del Sant Crist enguany.

Després de la vigília pasqual el dissabte, diumenge té lloc a les 10:45 a Manacor la processó de l’Encontre, que a Porto Cristo comença a les 11:00.

Back To Top
Search