skip to Main Content

“Treballar amb l’autor del text, que alhora és el protagonista de l’obra, ha fet el procés molt fàcil”

Frederic Roda (Barcelona, 1950) director de teatre i professor de l’Institut del Teatre de Barcelona. Parlam amb ell sobre L’home del vol vertical, obra escrita per Joan Gomila finalista dels premis Joan Guasp de Consell i que s’estrena el pròxim 30 d’octubre a la sala La Fornal.

De què tracta l’espectacle?
És la història de Pere Sastre de Son Gall, un home de Llucmajor que essent pagès va aconseguir crear uns plànols per fer volar un helicòpter. Va ser el precursor de l’helicòpter.

És una història curiosa. Està basada en fets reals?
Sí, perquè que una persona que és pagesa i d’un poble, amb formació autodidacte i aconsegueix fer planells que requerien coneixements de física… És una persona especial. A més durant aquella època començava tot el món de l’aviació i l’espectacle fa una comparativa entre en Pere de Son Gall, que intentava tirar endavant un projecte amb pocs recursos i Charles Lindbergh, el primer aviador que va creuar l’atlàntic amb avioneta, que ho va aconseguir amb tota mena de recursos. Amb això volem reflectir una societat mallorquina, reticent a donar suport a aquest tipus d’idees.

Recorda a temps actuals… Encara tenim dificultats per subvencionar la ciència i la investigació.
Correcte. És una obra que aposta per la investigació i tenim clar que la investigació demana ajuts i suport. Tot plegat ho reflectim a l’obra.

Com ha estat el procés creatiu?
La possibilitat de treballar amb l’autor del text, que alhora és el protagonista de l’obra, ha fet el procés molt fàcil. Tenir una persona que coneix perfectament el tema i tot el que diu s’agraeix molt. D’altra banda, també havíem fet anteriorment altres muntatges on l’he dirigit i ens coneixem de fa temps. L’últim cop va ser amb Madame Marie i anteriorment amb Fuita i martiri d’Andreu Milà. El paral·lelisme entre aquesta darrera obra i L’home del vol vertical és que les dues tenen un caràcter poètic però l’actual té una dinàmica molt més accelerada, explica moltes més històries. i és més espectacular.

Com jugau amb els diferents elements per donar lloc a aquest dinamisme?
L’obra està ambientada en una casa de beneficiència d’unes monges i tot passa durant un vespre. Gomila interpreta un amic del Pere de Son Gall, en Gabriel, que fa memòria de la seva història i els altres dos personatges, en Pere i la priora, els interpreten Joan Aguiló i Xesca Forteza. També jugam amb projeccions durant l’espectacle que mostren diferents punts de la història. L’obra pivota, bàsicament sobre el personatge d’en Joan.

Vols afegir res més?
El treball que fa és molt meritori perquè travessa diferents estats d’ànim mentre s’explica la història i en Joan ho aguanta molt bé. És una obra per a grans actors i durant els assajos oberts que hem fet tothom ha quedat impressionat amb la seva feina.

 

Back To Top
Search