skip to Main Content

Un analista manacorí de primera

Guillem Galmés (Manacor, 1994), encarregat d’analitzar els rivals del seu equip, ha aconseguit pujar a Primera Divisió amb l’Elx, on forma part del cos tècnic de José Martín Rojo, Pacheta, obrador del miracle de l’ascens.

Quina titulació tens?
Des de fa dos anys tenc el grau de Ciències de l’Activitat Esportiva i de l’Esport.

I sempre has estat vinculat a l’Elx?
Sí. Hi vaig començar en el futbol base el 2014 i des del 2018 estic amb el primer equip, sempre a Segona A.

La teva feina dins el cos tècnic quina és?
Som l’encarregat d’analitzar el rival durant la setmana per ajudar l’entrenador a preparar el partit.

Com ho fas?
Durant la setmana mir els partits de l’equip contrari, normalment en vídeo, i n’extrec informació individual de tots els jugadors, de l’equip en col·lectiu i hi afegesc moltes dades estadístiques.

Aquestes dades les crees tu o ja et venen donades?
No. Les estadístiques són les de la Lliga, però jo les faig servir per elaborar les meves pròpies dades i interpretar-les i passar-les a l’entrenador.

Feia anys que l’Elx no jugava a Primera Divisió. Era esperat, aquest èxit?
És una sorpresa total. Teníem el cincquè pressupost més baix de la categoria i el nostre objectiu era no baixar a Segona B. Però a la fi ens trobàrem en posicions de play-off, i d’aquí a l’ascens.

Quina és la clau, per a tu, d’aquest èxit?
Hem estat un equip molt regular, sempre classificats durant tota la temporada molt a prop del play-off. I una vegada que hem disputat les eliminatòries puc dir que hem estat un equip molt consistent i amb molta presència. Hem sabut viure el dia a dia i el moment.

Quin esquema tàctic fa servir Pacheta?
Canviam molt d’esquema segons el rival que tenguem, tant podem jugar amb un 4-3-3 com amb un 4-4-3 o un 4-5-2.

Heu hagut de tirar de segon equip o de juvenils per completar la temporada?
Tenim una plantilla molt curta. Des del confinament hem hagut de convocar molts de jugadors del futbol base. I aconseguir així l’ascens és un doble mèrit.

Com us ha afectat el confinament com a equip?
A nosaltres, negativament. Abans de confinar-nos anàvem en línia ascendent, veníem de guanyar dins Vallecas, que és un camp molt complicat, i allò ens va trencar el ritme. En tornar tenguérem dificultats per retrobar-nos amb la victòria, però a la fi férem els punts necessaris per poder jugar els play-offs. Jugant cada tres dies, tenir una plantilla curta va ser una dificultat afegida per a nosaltres.

Com us entrenàveu, durant el confinament?
Ens posàrem en contacte amb gimnasos, que ens deixaren cintes per córrer i bicicletes estàtiques, i ens reuníem cada dia per videotelefonada per entrenar-nos tots junts.

I l’any que ve a Primera…
No ho sé. Aquesta temporada hi ha hagut canvi de propietat al club i no sabem encara quina serà l’organització del cos tècnic.

Més a llarg termini, et veus entrenant un equip professional? Potser el Mallorca?
És el meu objectiu. Primer miraré d’arribar a segon entrenador i després poder ser primer entrenador. Pel que fa al Mallorca, m’agradaria, perquè és l’equip de la meva terra, però prioritz la meva carrera professional. Partiré on faci falta.

Back To Top
Search