skip to Main Content

“Un dia sense turistes” de Marina Collado arriba a la final del VIII Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears

* Fotografia de Llorenç Gris per Produccions de Ferro.

Els turistes no arriben i n’Antònia i na Cristina estan cansades del temps d’espera. Són venedores de tiquets d’una empresa de catamarans des de fa més de deu anys. L’estiu es fa llarg, pesat i el paisatge que les envolta, aquell que tant agradava als turistes, el tenen avorrit. Però a poc a poc es van adonant que aquesta espera les uneix i que la descoberta acaba sent una sorpresa. Crearan un vincle que mai s’haurien arribat a imaginar.
Aquesta és la sinopsi de l’espectacle “Un dia sense turistes”, un text escrit per la manacorina Marina Collado que fa dues setmanes es proclamava finalista en el VIII Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, un certamen que té per objectiu promocionar i donar visibilitat als nous autors teatrals de les Balears en català. La mecànica del torneig que organitza Produccions de Ferro és sempre la mateixa: els autors tenen uns mesos per escriure una peça que es representarà en format de lectura dramatitzada i fins tres hores abans de la representació no saben qui seran els intèrprets de la peça. Un cop representades, és la votació popular qui decideix els finalistes, sense saber qui és l’autor de cada text. A més de Collado, entre els concursants, també hi havia Miquel Mas, Agnès Llobet i David Mataró. Aquest darrer, juntament amb l’actriu i dramatúrga manacorina foren els seleccionats per a la final.
“Un dia sense turistes” va ser representada per les actrius Rosa Boladeras i Alicia Garau amb qui Collado reconeix que va ser “un plaer absolut treballar”. Sobre la peça explica que “és una obra que he escrit a partir de dos personatges reals, que son n’Antònia i na Cristina, treballadores de l’empresa de catamarans per a turistes dels meus pares. Aquest estiu he treballat amb elles i son dues dones amb una personalitat molt forta i de les quals em va semblar que tenien un potencial còmic molt interessant per portar-ho a escena. A través d’elles he inventat una història per parlar dels temes que em venien de gust, com son la dona treballadora, l’homosexualitat i les frustracions” explica l’autora.
La història ens situa al port de Cala Bona, concretament en la caseta on les venedores venen els tiquets. “Tot el que es veu i es viu a través d’elles en aquell punt de venda. És una comèdia escrita sense tabús, senzilla, però que té un missatge reivindicatiu”.
El passat cap de setmana, es va disputar la fase final, que finalment va guanyar David Mataró amb el text “Al Berta”. Tot i fer segona, Collado valora molt positivament l’experiència: “no tenia expectatives ni de poder participar mai al Torneig, així que arribar a la final ha estat un regal. Agrairé sempre a Toni Gomila i a Produccions de Ferro el fet d’haver confiat en jo”. A més, explica que “ aquesta oportunitat m’ha fet agafar més consciència sobre com m’agrada escriure teatre i de les ganes que tenc de continuar creixent com a creadora”. En aquest sentit, considera que el Torneig és una oportunitat per a visibilitzar la feina de joves creadores i que seria fantàstic que “tots els dramaturgs tenguessin una oportunitat com aquesta perquè escriure pot arribar a ser una feina molt solitària i amb la creació d’espais com aquest, et sents més acompanyada motivada”. En aquest sentit, Collado fa referència a les declaracions de Llobet, l’altra autora participant, que reclamava la protecció de l’ofici amb mitjans econòmics i temps digne per poder crear.
Pel que fa a les perspectives de futur de la peça, Collado afirma que “la meva idea és cercar producció i a partir d’aquí fer una miqueta més llarg el text, donant veu al tercer personatge que apareix i aprofundir en els temes que es plantegen”.

Back To Top
Search