skip to Main Content

Una anyada formidable per als arbres i desastrosa per als sementers i el ferratge

Analitzam com ha estat l’any de pluges amb el meteoròleg d’IB3 Marc Caldentey i l’enginyer Jaume Flaquer

“El 2023 ha plogut menys que altres anays, però no d’una forma extremada”, qui ho diu és Jaume Flaquer, enginyer de 6TEC i qui ens facilita les dades meteorològiques cada setmana. Flaquer explica que “les plogudes ara es concentren en períodes curts. Ja no passa com un temps, que durant una setmana o dues plovia cada dia un poc. Aquesta manera de ploure més sostinguda en el temps carrega bé els aqüífers i la terra s’amara molt bé, per això en observar els sembrats en veus que van esplendorosos i d’altres que es moren, i això passa perquè qui ho ha sembrat ha endevinat el moment de la pluja quan tocava”. Jaume Flaquer comenta també que a ca seva tenen un pou “i tenim el costum de mesurar-lo. Feia molts d’anys que l’aigua estava a un nivell molt alt, enguany pareix que du camí d’anar per davall la bomba. Feia anys que no el veia tan baix”.

Una mitjana lleugerament inferior
La mitjana anual de pluges a Manacor els darrers trenta anys és de 530 litres. El 2023 n’ha fets 431,8. “Ha estat un any molt sec, però no extraordinàriament sec. No ha estat un any de sequera. Pel ferratge i pels sementers ha plogut malament, però per als arbres, per exemple les oliveres, ha anat mel”, diu Marc Caldentey, meteoròleg manacorí d’IB3. Caldentey destaca que “entre els mesos d’octubre, novembre i desembre, sumam 70 litres, i això és poquíssim”. “La nevada del febrer passat salva l’any per als arbres i per als aqüífers, però als pagesos els ha matat”.
Caldentey veu que la tendència de pluges “va a la baixa, i això és per mor del canvi climàtic. Hi ha més poques plogudes i més concentrades”.

Back To Top
Search