MÉS-Esquerra presenta llista i programa al Bar Gomila. Miquel Oliver manifestà que “ha estat massa fàcil fer la llista”. Lluny del centre, al Bar Gomila, en plena barriada de Baix…

“Una festa va bé quan el poble se la sent seva”
Bàrbara Llinàs Tauler (Manacor, 1974) és la secretària de l’Obreria de Sant Jaume de Manacor. Repassa com han evolucionat les festes del patró del municipi aquests 12 anys de recuperació, la necessitat de crear-ne una tradició i quines són les novetats que hi haurà enguany, d’entre les quals en destaca l’estrena d’un penó propi.
Enguany tornen les festes de Sant Jaume sense cap restricció. Com ho heu preparat?
Amb molta il·lusió, que és de suposar. Enguany hem tengut molta feina, però una feina molt especial. Arrancar la festa de nou és complicat perquè tothom té ganes de festa, però sembla que hem perdut l’essència d’organitzar i cercar solucions. L’accelerament ha fuit un poc i ha resultat complicat arrencar de bell de nou perquè la gent passa pena. Així i tot, l’obreria no ha deixat de fer feina. Tenim molts de col·laboradors i tothom ha tengut les portes obertes. Tenim concert de campanes, els amics de la institució Alcover fan activitats i música al carrer. Amb el que feim més feina és per cercar unes festes de poble, com les que feien antigament. Feim feina perquè el poble l’arribi a entendre i fer del costum que anem creant, una tradició. Que la gent comenci a viure unes festes com toca i sentin les del nostre patró. Una festa va bé quan el poble se la sent seva.
Fa 12 anys de la nova festa i 10 que es pot celebrar amb normalitat. Com ha evolucionat?
L’any 2019, l’estat de salut era extraordinari. Anàvem pujant a un ritme molt bo. La participació de la gent era positiva al mil per mil, però l’any de la pandèmia ens va aturar. Tot i això, quan enguany vàrem fer la primera publicació a les xarxes socials, els comentaris varen ser positius perquè de festes en feim, no només en parlam. I sembla que ningú s’ho creu. Esperam que enguany sigui com l’any 2019, de fet, els actes que es varen fer l’any passat es varen viure amb molta intensitat. Aquest 2022 esperam multiplicar-ho per un número molt elevat.
De quina manera s’ha consolidat?
S’ha anat consolidant amb actes. Tenim molt marcat un protocol i hi ha un parell d’actes importantíssims. Aquests són la crida, que un any ho fa una dona i un any un home; l’encamisada i l’ofici de Sant Jaume, que aquest darrer és l’únic que s’ha mantingut al llarg dels anys i segles. Després, també tenim molt marcada la participació dels cavalls amb l’entrega del penó. Encara que no sigui actes de l’obreria, els preparam amb molta cura i esment.
Heu fet reviure les festes de Sant Jaume. Per què és important?
És important perquè diuen que Manacor és molt gran per ser un poble i molt petit per ser una ciutat. Des de l’obreria consideram que és necessari perquè allò que identifica un poble és la llengua, la cultura i la tradició. I si no ensenyam això, què ens queda? El nostre patró oficial, que és Sant Jaume, era importantíssim per a la pagesia i es va anar perdent a causa del boom turístic, que tothom se n’anava a la costa durant l’estiu, i les festes varen quedar obsoletes. Però amb els anys ens hem adonat compte que Manacor és viu i que hi ha gent. És per això, que tornar a restaurar aquesta festa és importantíssim perquè és molt identificatiu. Des de l’obreria ho estimam moltíssim. El tema de returar la tradició i crear un vincle entre Sant Jaume i el poble manacorí és molt importat. De fet, enguany feim unes camisetes noves, amb la qual cosa volem aconseguir que el sant sigui la nostra imatge. N’han fet una caricatura de Sant Jaume de forma molt respectuosa, però divertida i esperam que ens guiï la festa a partir d’ara.
La mulassa s’ha convertit en un dels símbols imprescindibles d’aquestes festes, però no és l’únic…
És el símbol més fort que tenen les festes de Sant Jaume. No necessita propaganda, és l’espectacle. És com quan surten els dimonis de Manacor a l’hivern. A més, tenim uns mulassers que animen molt. Però també hem volgut que el sant tengués la seva participació. A més, jo enguany he fet un penó que serà de l’obreria, el qual representarà el que és la festa del poble. A diferència del penó dels cavallers, aquest encapçalarà l’encamisada. El penó d’enguany, ja veureu, serà importantíssim durant les festes perquè és la representació física de l’obreria. Els membres d’aquesta sortim molt poc durant la festa perquè sempre feim feina, però no ens veuen encapçalant cap acte. Però quan surti el penó a qualque esdeveniment serà perquè hi ha l’obreria que l’està representa. Serà la nostra imatge visible, del que som i qui som. És per això, que al penó hi surt representada la copinya de Sant Jaume, el nom de l’obreria i l’escut manacorí, la mà amb el cor. Tot això representa Manacor, l’estimació, i l’estimació de Manacor cap al seu sant patró. Antigament Sant Jaume estava molt lligat amb l’Ajuntament, que ens dona suport amb tot.
A part d’aquesta, quines novetats hi ha al programa?
Hem passat la revetla de Sant Jaume a divendres. La solíem fer després de la correguda de cavalls, però queia en diumenge i vàrem considerar oportú canviar-ho encara que dilluns sigui festa a Manacor. Així donam l’oportunitat a la gent de fora que pugui venir. També feim un sopar de germanor, que serà dimarts i convidam a tots els manacorins que venguin i posar-nos cara una altra vegada. Com veus, són actes propers, de festes de poble. Actes senzills i que arriben.
Voldries afegir qualque cosa més?
Donar les gràcies a tots els manacorins i manacorines, perquè quan els tocam a la porta ens l’obrin de pinta en ample i així tot surt rodó. I també a l’Ajuntament.
Actes més destacats
De dilluns 18 a dilluns 25 hi haurà les festes de Sant Jaume i aquí destacam algunes activitats. Magdalena Fil donarà el tret de partida amb la Crida de Sant Jaume, que serà dia 18 a les 20.00 hores a l’Ajuntament i després hi haurà la cercavila de la Mulassa.
Dimarts a les 21.00 h tendrà lloc el sopar de germanor a la plaça del Rector Rubí i divendres hi haurà la Gran Revetla a la plaça de Ramon Llull a partir de les 20.00 h.
Dissabte, diumenge i dilluns seran les jornades més intenses. Per dissabte a les 10.30 h s’han previst les corregudes del Cós a la plaça del Rector Rubí i a les 19.00 h l’entrega del penó de Sant Jaume als cavalls de Sant Jaume, començaran a Can Major fins a arribar al carrer Pintor Solana. Diumenge 24 a les 18.00 h s’entregarà el penó al Síndic Jove al carrer Pintor Solana, 5, i una hora més tard hi haurà l’Encamisada, que sortiran des de la plaça de Sant Jaume.
I el dia de Sant Jaume es recollirà el penó de cal cavaller major a les 18.00 h i a les 20.00 hi haurà l’ofici a la parròquia de Nostra Senyora dels Dolors.